23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Dagens Handel
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Brist på ekoskinka igen

Den som vill ha skinka från en gladare gris på årets julbord bör vara ute i tid.

Även i år blir det brist på ekologiska skinkor till jul. Under året är efterfrågan på ekoskinka ungeäfr tre procent, för att stiga till 20 procent runt jul. Årligen slaktas ungefär 2,9 miljoner grisar i langet, av dessa är ungefär en procent ekologiskt uppfödda. Några tior mer per kilo brukar den ekologiska skinkan kosta. Inför årets jul har bland annat köttproducenten Scan ställt om sin slakt och i år slaktas fler ekologiskt uppfödda grisar än förra året. Totalt är det ungefär tio procent av den totala skinkframställningen hos Scan som i år blir ekologisk. – Det hjälper inte att konsumenten är villig att betala väsentligt mer för julskinkan när grisen består av betydligt fler bitar, säger Annika Bergman, ordförande i Sveriges grisföretagare till nyhetsbyrån TT.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.089|