Tidigare har Livsmedelsverket bett om att få ta över kontrollen av kött från kommunerna. Detta efter den senaste tidens avslöjande om fusk med falsk oxfilé.
Nu föreslår även landets livsmedelsföretag att kontrollen ska tas från kommunerna. I en debattartikel i SvD brännpunkt skriver
från Livsmedelsföretagen och
från Kött- och charkföretagen att den senaste tidens avslöjanden tydliggör kommunernas bristfälliga kontroller. Mer statlig kontroll är nödvändig, anser de.
I dag har Livsmedelsverket kontrollansvaret för de 600 största livsmedelsanläggningarna i landet, vilket inbegriper alla slakterier, större mejerier och fisk- och äggföretag. Men i övrigt ska kommunerna kontrollera grossister, livsmedelsbutiker, restauranger och storkök ned till minsta korvvagn
"Mellan kommunerna skiljer sig dock kompetens- och ambitionsnivån väsentligt. Livsmedelsföretag som har anläggningar i olika kommuner, kan ha mycket varierande kontroll såväl när det gäller omfattning som kvalitet", skriver man i debattartikeln och påpekar att Sverige vid upprepade tillfällen har fått kritik från EU för bristande central samordning och stora variationer i kommunernas sätt att utföra kontrollen.
Nu vill artikelförfattarna att livsmedelskontrollen måste bli effektivare och mer likformig i landet. Därför är ett ökat inslag av statlig och ett minskat inslag av kommunal kontroll nödvändig. Och de menar att denna uppfattning delas även av andra aktörer i livsmedelskedjan, som dagligvaruhandeln och storkökssektorn.
"Vi hoppas att landsbygdsminister
bryter trenden med sina föregångare, och vågar utmana kommunlobbyn för konsumenternas bästa" avslutar Marie Söderqvist och Åke Rutegård debattartikeln.