23948sdkhjf

Svenskarna fortsätter betala med kontanter

Tryggare och säkrare. Det är skälen till att svenskarna fortsätter att betala med kontanter i handeln.
För regelbunden konsumtion som vid restaurangbesök och inköp av livsmedel betalar 64 procent respektive 60 procent med kontanter. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus har gjort för branschorganisationen Sweguard, som samlar auktoriserade bevakningsföretag i Sverige.

Cirka hälften av de tillfrågade använder någon gång kontanter vid köp av kläder, och 23 procent någon gång när de köper kapitalvaror. 67 procent använder oftast kontanter för mindre inköp och kort för större inköp.

Trygghet är en av orsakerna till varför kontanter används i stället för kort. 69 procent tycker att det känns tryggt med kontanter i plånboken och 46 procent anser att integriteten skyddas bättre om man betalar med kontanter än med kort.

– Undersökningen bekräftar att kontanter har en stark ställning som betalningsmedel och att en majoritet känner sig tryggare med kontanter i plånboken. Vår analys av undersökningen är att kortbedrägerier och risker vid betalningar med mobiltelefon är faktorer som påverkar den positiva inställning till kontanter som betalningsmedel, säger Mikael Johansson pressansvarig på Sweguard.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078