23948sdkhjf

Rekordlyft för skohandeln

Julhandeln har satt fart på skoförsäljningen som ökat tvåsiffrigt under december. Sämre går det för klädhandeln.
Skoförsäljningen fortsätter i medvind. Från 1 december till 19 december ökade försäljningen med 15 procent i jämförbara butiker. Prognosen för helåret hamnar på 2,8 procent. Det visar siffror från Svensk Handel Stil.

Den goda decemberförsäljningen beror bland annat på att galoscherna utsågs till årets modeklapp och att vintern slog till.

Kräftgången fortsätter däremot för klädhandeln. Under de första 19 dagarna i december minskade försäljningen med 3,2 procent, och totalt har försäljningen sjunkit med 1,4 procent i år.

– En förklaring kan vara att branschen hållit igen på inköpen efter fjolårets alltför stora inköp och därför inte har lika stort utbud, säger Mikael Sandström på Svensk Handel Stil.

Men än finns det tid för klädhandeln att återhämta sig innan året är slut.

– Vi har stora dagar framför oss som blir avgörande för hur julhandeln för kläder går, säger Mikael Sandström. Mellandagarna ligger kalendermässigt perfekt för en framgångsrik mellandagsförsäljning. Jag tror att skoförsäljningen därför kommer att visa minst samma ökning för hela december medan klädförsäljningen är mer osäker. Tillgången av realager är mindre än förra året men samtidigt kan alla lediga dagar ge fart även för klädhandeln. Mitt grundtips är att klädhandeln tar igen nedgången och slutar på plus minus noll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078