23948sdkhjf

Näringslivet söker ledare

I år slutar förre Ica-chefen Kenneth Bengtsson som ordförande i Svenskt Näringsliv. Efterträdaren är långt ifrån självklar.
I en artikel i Svenska Dagbladet förs en rad kandidater fram, de flesta är svenska män över 50 med industribakgrund. Men valberedningens ordförande Signhild Arnegård Hansen , som är ägare till Svenska Lantchips och tidigare ordförande i ornaisationen, kan täka sig en utländsk ordförande på sikt. Alltfler företag lägger mer av sin verksamhet utomlands och det gör att braschorganisationer förlorar makt och iflytande och det gör det svårt att hitta en lämplig kandidat.
Det höjs också röster för att en ny ordförande måste vara mer publik och höras mer i debatten. Kenneth Bengtsson anses ha varit alltför osynlig i debatten.
Dag Klackenberg , vd för Svensk Handel, delar dock inte uppfattningen att en ordförande ska vara publik och tydlig och menar att vd klarar den rollen.
Hans modell är att varva ordförandeposten mellan företrädare för olika branscher och mellan stora och små bolag.
- Därför känns det naturligt att ta en ordförande från industrin nästa gång, helt enkelt för att det var länge sedan vi hade en sådan ordförande, säger Dag Klackenberg till Svenska Dagbladet.

/FK
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094