23948sdkhjf

Årskrönika 2012: Konkurser, nyöppningar och vd-skiften

Handelsåret 2012 går till hävderna för uppmärksammade konkurser, brott och skandaler, men också för att bristerna i en del tidigare succéartade affärsmodeller blivit uppenbara. Många branscher har haft det tungt under året men totalsiffrorna lyftes av fina ökningar inom sport och dagligvaror. Året kröntes med en troligtvis god julhandel.
Avtalsdramatik

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund stod långt ifrån varandra. Svensk Handels vd Dag Klackenberg argumenterade för att industrins märke på 2,6 procent skulle gälla. Handels Lars-Anders Häggström krävde högre löneökningar, rätt till heltid och starkare låglönesatsning. Efter att förhandlingarna stått stilla strandade Svensk Handel ensidigt. En konflikt låg hotande nära men efter medling slöts ett ettårigt avtal i mitten av april.

Intersport övergav sin plan

Intersportledningens plan för att ombilda kedjan från frivillig fackkedja till att bli en integrerad kedja där besluten fattades centralt, stötte på patrull. I januari meddelades att den nya modellen lagts på is. I mitten av september avgick företagets vd Fredrik Johansson som drivit frågan starkt under många år.

Retail Awards 2012

Årets gala hölls på Stockholm Waterfront den 7 maj och var tillika Svensk Handels stämmomiddag. 560 deltagare minglade och åt middag medan vinnarna i de 12 kategorierna tog emot sina priser på scenen.

Fakturabedragare dömdes

I maj föll domen i Helsingborgs tingsrätt över företrädare för Företagslansering i Sverige AB som lurat 1000-tals företagare på stora belopp. Åklagaren har överklagat domen som han ansåg vara för mild. Under hösten har ytterligare en man åtalats och en ny rättegång kommer att starta senare i vinter.

Boots tvärbromsade

Den brittiska apotekskedjan Boots gick in på den svenska marknaden 2011 med planene att öppna 100 apotek i Sverige. Det öppnades sex stycken och i juni meddelades att det svenska huvudkontoret skulle läggas ner. Kvarvarande två apotek servas från England.

Panaxiakonkursen

Inte bara dåligt affärsmannaskap utan även misstänkt grov kriminalitet lång bakom värdetransportföretaget Panaxias konkurs i början av september. Dagskassor som lämnats under närmaste tiden före konkursen var försvunna och butiker och andra som utnyttjade företagets tjänster beräknades ha blivit av med omkring 600 miljoner kronor. Ekobrottsmyndigheten kopplades in direkt efter konkursen.

Expert i konkurs

I mitten av september konkursade norskägda Expertkedjan i Sverige. Kedjan hade 136 butiker i landet varav 73 egenägda och 63 drevs av franchisetagare. Se senare fick söka sig en ny hemvist hos andra kedjor.

Framtidssatsningar i Malmö

I slutet av oktober öppnade köpcentrumet Emporia i Malmö, för närvarande är Skandinaviens största köpcentrum, i Hyllie strax utanför Malmö. Här byggs nu en helt ny stadsdel och närheten till Köpenhamn är hett.

Media markts problem

Samma vecka som elektronikkedjan Media markt lanserade sin e-handel varslades personalen på huvudkontoret om uppsägning. Dagens Handel tittade närmare på Media markts siffror för att försöka se vad som händer i företaget. Sedan den första svenska butiken öppnade 2006 har kedjan vuxit till 28 varuhus och sedan lanseringen har företaget förlorat 1,4 miljarder kronor på den svenska marknaden.

God julhandel väntades

När HUI research presenterade årets julhandelsrapport var det med flera garderingar. Förutsatt att inte fler varsel lades eller att mildvädret fortsatte fram till jul räknade man med att decemberhandeln skulle nå rekordnivån 66 miljarder kronor.

Läs mer i Dagens Handel nr 50-52

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11