23948sdkhjf

Partihandeln konkursdrabbad 2012

Företagskonkurserna ökade med 10 procent 2012 jämfört med 2011. De största ökningarna var i partihandeln, byggindustrin och transportsektorn.
Efter en viss inbromsning av antalet konkurser i december ser det fortsatt mörkt ut inför 2013. Problem, främst i omvärlden, måste lösas innan det spås en ljusning.

Antalet företagskonkurser uppgick till 6 659 år 2012. Det var en ökning med 10 procent mot året innan.

– De svenska företagen har drabbats av en försvagad efterfrågan i den successivt tilltagande lågkonjunkturen. Sverige, och framför allt Stockholmsregionen, klarade sig länge väl men under 2012 har företagskonkurserna ökat där konkurrensen är som hårdast. Såväl tjänstenäringen som tillverkningsindustrin har haft ett tufft år och särskilt då företag med omfattande exportverksamhet, kommenterar Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Inom handelssektorn har partihandeln drabbats hårdast.

– Risken för överetablering är påtaglig i många branscher nu när efterfrågan viker. Många små och nystartade företag som inte har hunnit etablera sig och bygga upp en ekonomisk reserv drabbas extra hårt när marknaden vänder nedåt. Detta gäller inte minst inom handeln, säger Roland Sigbladh.

De flesta aktiebolag har en god ekonomi och en buffert för för sämre tider.

– Någon konkursvåg är inte att vänta även om storleken på bolag som går i konkurs ökat en aning, bland annat i form av några större detaljhandelskedjor. Positivt är att under 2012 har antalet enskilda firmor som gått i konkurs minskat tydligt, säger han.

UC uppskattar att konkurserna kommer att öka med 5 procent under 2013 – en halvering från 2012.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11