23948sdkhjf

Starkaste stödet för Systemet sedan mätningarna började

Systembolaget har det starkaste stödet någonsin sedan mätningarna började. 71 procent vill ha kvar monopolet.
I TNS Sifo:s undersökning svarade 71 procent att man vill behålla Systembolagets ensamrätt att sälja alkohol i stället för att tillåta försäljning i andra butiker. Det är en ökning sedan 2011 då siffran var 68 procent. Kundnöjdheten är också stark. Nöjd kund-index är 81 av 100.

– Det höga stödet för Systembolagets ensamrätt visar att kunderna uppskattar vårt arbete med att sälja alkohol under ansvarsfulla former. Samtidigt som Systembolagets försäljning ökar något ser vi att den totala alkoholkonsumtionen minskat under senare år enligt SoRADs så kallade Monitorundersökning*, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger .

Försäljningen under 2012 uppgick till 31,3 miljarder kronor vilket är en ökning med 2,8 procent jämfört med förra året.

– Försäljningen ökade med 0,7 procent mätt i ren alkohol, jämfört med 2011 och alkoholfritt ökade med 31,8 procent. Ekologisk produkter stod för 3,2 procent av den totala försäljningen, samma andel som 2011.

– Antalet kundbesök har under samma period ökat till drygt 118 miljoner.

– 21 miljoner besökare hade Systembolaget.se och beställningarna ökat med 22 procent.

– Antalet kundbeställningar ökade med 22 procent, motsvarande 973 000 kronor.

Försöket med hemleveranser har till och med årsskiftet resulterat i 104 leveranser. Försöket fortsätter under 2013.

* Monitorundersökningen genomförs av SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet. Kartläggningen bygger på en beräkningsmodell som utgår från statistik över registrerad alkohol, där man lägger till skattningar av oregistrerad alkohol. Undersökningen genomförs i samarbete med experter som följer regeringens ANDT-strategi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078