23948sdkhjf

Småföretagarna mindre optimistiska

Sveriges småföretagare är mindre positiva inför framtiden än tidigare. Var tredje småföretagare tror på sämre konjunktur första halvåret 2013. Detta trots att 32 procent sett en försäljningsökning under det sista kvartalet 2012.
Småföretagarbarometern visar att endast 15 procent av småföretagarna som tillfrågats tror på en positiv utveckling av konjunkturen första halvåret 2013.

418 företag har medverkat i undersökningen som genomförs årligen. Man är mer negativ inför 2013 än det gångna halvåret.

I maj 2012 sade 29 procent av småföretagarna att de trodde på bättre konjunktur inför hösten och i augusti var antalet småföretagare som trodde på en bättre konjunktur nere i 21 procent och i den nygjorda undersökningen visar att är man nere i 15 procent.

Nästan var tredje småföretagare (32 procent) har dock sett en ökning i försäljningen under årets sista kvartal jämfört med samma period 2011. Närmare var femte småföretagare, 19 procent, har sett en försämrad försäljning under sista kvartalet 2012. 34 procent uppger en oförändrad försäljning detta kvartal i jämförelse med samma period 2011.



– Trenden är tydlig; det allt mer bistra ekonomiskt klimatet påverkar småföretagarnas framtidstro, trots att försäljningen det sista kvartalet 2012 visat sig bli bättre än väntat hos nästan var tredje småföretagare. Möjligen gör den mediala uppmärksamheten av varsel m m att småföretagarna blir mer försiktiga och pessimistiska, säger Magnus Nilselid, vd för e-bokföringsföretaget Speedledger som genomför undersökningen.

Om Småföretagarbarometern

Småföretagarbarometern är en återkommande undersökning där hundratals svenska småföretagare ger sin syn på konjunkturen och affärsläget för småföretagare, samt på olika dagsaktuella frågor som berör småföretagare. Småföretagarbarometern genomförs av e-bokföringsföretaget Speedledger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078