23948sdkhjf

Skärpta krav på Bra miljöval

Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval lanserar nu skärpta krav för livsmedelsbutiker. Idag är mer än 150 butiker runt om i landet märkta med Bra Miljöval. Miljömärkningen har funnits i 16 år och kraven har skärpts successivt.
Nu ska butikerna ha ett större sortiment av eko-produkter och miljömärkt. De ska dessutom sälja Fairtrade-märkta produkter och mer vegetarisk mat för att få märkningen Bra miljöval. Rödlistad fisk, alltså fisk som hotas av utfiskning, får inte säljas. Butiken ska dessutom följa upp energieffektivisering och se till att ha varutransporter som är så miljöeffektiva som möjligt.

Liksom tidigare måste butiker märkta med Bra Miljöval bland annat städa med enbart miljömärkta rengöringsmedel och sortera sitt avfall.

Alla livsmedelsbutiker kan ansöka om märkning med Bra Miljöval. En skillnad mot tidigare är att kraven ser lite olika ut för små och stora butiker.

– Själva kraven ska vara tillräckligt tuffa för att driva utvecklingen till ett miljömässigt hållbart samhälle framåt. Men en miljömärkning förenklar också för både butik och konsument. Naturskyddsföreningen har bred miljökompetens som vi delar med oss av, bland annat genom vårt märkningssystem. Istället för att alla ska behöva sätta sig in i alla miljöfrågor kan vi vägleda genom våra kriterier och belysa viktiga frågor med stor förändringspotential, säger Eva Eiderström, chef för Bra miljöval i ett pressmeddelande.

Idag är mer än 150 butiker märkta enligt de tidigare kriterierna för Bra Miljöval. Senast den 1 juli i år ska de uppfylla de nya kraven.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096