23948sdkhjf

Sluta försumma och förslumma våra förortscentrum

Vi får inte slarva bort våra förortscentrum. Genom att kommunen och fastighetsägarna tillsammans med de boende engagerar sig i våra befintliga förortscentrum kan vi få en blomstrande handel här, skriver Mats Wallin i sin senaste krönika.
Det är mycket fokus på hur den kommersiella och samhälleliga servicen försvinner ute i glesbygden. Men det är exakt också vad som sker i storstäderna. Många förortscentrum förslummas, trots att kommunerna upprättar fina översiktsplaner och regionalplaner. Konstigt nog är dom inte juridiskt bindande. Det är däremot detaljplanerna (byggnadsplanerna), trots detta går det väldigt långsamt framåt i många fall. Det funkar tyvärr inte att ringa 112 och tala om att alltför många av våra förortscentrum är döende.

Ta till exempel Bergshamra centrum. Redan i januari 2006 tog kommunstyrelsen beslut att påbörja arbetet med en detaljplan, den upprättades sedan i november 2008. De boende i området är förtvivlade för att inget händer och de tomma butikslokalerna blir fler och fler. Senaste tiden har Tobak/ATG, Hälsokost, Blommor, Videobutik, Kopieservice och Sjukgymnastik försvunnit. Det enda nya som är officiellt är gymkedjan Fitness24seven (öppnar januari 2014)

De boende i Bergshamra har alltid haft ett stort engagemang för sitt centrum men det har knappast tagits till vara. Nu har ju Bergshamrapartiet bildats som ställer både Solna kommun och fastighetsägaren Signalisten mot väggen. Det är bra! När jag läser detaljplanen får jag känslan av att man tror att bara man bygger butikslokaler blir de med automatik fyllda.

Signalisten är ett fastighetsbolag för bostäder, det kanske också förklarar varför det går så långsamt. Det är ju ett helt annat hantverk att driva kommunal verksamhet och bostadsbolag än utveckling och förvaltning av kommersiella lokaler.

Lokala centrum går mot en renässans, det är många överens om. Men det går inte att kopiera upplägg från stora makroregionala centrum eller city. Ett levande centrum måste kunna attrahera olika typer av besökare under olika tider på dygnet, det behövs en blandning av olika typer av bostäder med olika typer av upplåtelseformer, olika typer av verksamhet, inte bara kommersiell. Helst också arbetsplatser som tyvärr till stor del har försvunnit. Det handlar om att förenkla människors vardag, därför är ju matvarubutiken enormt viktig. Vi äter mer ute, vi vill ha något bättre än de traditionella ölhaken som fortfarande dominerar. Och så vidare!

Samhällsplaneraren Dalibor Sentic säger: ”Det behövs mer forskning kring lokala centrum, en annorlunda metodik behövs för att skapa förutsättningar för ett levande förortscentrum som också beaktar kultur och samhällsfunktioner och inte minst människors möjligheter att själva skapa en historik och anknytning till sitt centrum”. Boendeundersökningar som går både på bredden och djupet på djupet, med andra ord.

Köpcentrumbolaget Citycon är intressanta, när man köper fastigheter säljer man så fort som möjligt av bostadsdelen och fokuserar på det man kan; centrum. Högdalen, Fruängen och Åkermyntan, som Citycon äger, jobbar med tydliga utvecklingsplaner som man följer – och det märks! I de här centrumen går utvecklingen betydligt snabbare framåt än i Bergshamra...

Framförallt måste kommunen och de olika fastighetsägarna jobba tillsammans, engagera de boende och även komma fram till en ny identitet och nisch som alla inblandade kan känna stolthet inför. Berghs School of communication hade sin slututställning av examensarbeten senaste veckan. En grupp visade på ett spännande sätt att väcka Kristinehamnbornas stolthet, genom att dessa skulle bli ”Demokratörer”, både få inflytande genom en modern, kul och annorlunda dialog men också ta ett ansvar och bli ambassadörer.

Jag har en dröm – om levande förortscentrum. Vattna förortens centrum med framtidstro istället för stenregn!

Mats Wallin, retailkonsult, Unlimited communication
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062