23948sdkhjf

Mediamarkt i Malmö panikstängt

Personalen öppnade varuhuset på Stora Bernstorp som vanligt i går morse. Strax före lunch informerade Mediamarkts Sverige-vd Per Kaufmann om att varuhuset skulle stängas omedelbart. Inhyrda vakter hindrade samtidigt nya kunder att komma in i varuhuset. "En snabb stängning är bättre för personalen "hävdar företagsledningen.
Teknikvaruhuset Mediamarkt i Sverige har brottats med lönsamhetsproblem länge och det har förekommit flera försäljnings- och nedläggningsrykten, inte minst om varuhuset på Stora Bernstorp som har ett 50-tal anställda, skriver Sydsvenska Dagbladet.

– Vi fick reda på att ledningen lagt ett varsel redan för en månad sedan hos Arbetsförmedlingen, berättar en anställd för Sydsvenskan.

Han har jobbat där sedan starten och är förbannad på att ledningen inte varit ärlig med sina planer för de anställda.
– Ungefär samtidigt hade vi en form av konferens där vi fick reda på att varuhuset inte skulle läggas ned, vi hade i alla fall två år på oss att vända den negativa trenden fick vi reda på då.

Personalen är nu uppsagd från och med igår och har en arbetsbefriad uppsägningstid till den 31 januari. Under tiden betalas full lön, ob och andra eventuella tillägg ut.

Per Kaufmann, vd för Mediamarkt i Sverige, bekräftar att varslet lades för en månad sedan, men det var först på måndagsmorgonen som förhandlingarna med facket ägde rum. Företagsledningen förklarar att Stora Bernstorp är en sviktande handelsplats, och att det därför blivit nödvändigt att stänga varuhuset. Varuhuset i närbelägna Svågertorp har däremot större potential, enligt ledningens bedömning.

Media Markts kommunikationschef Anna Sjödin förklarar för Dagens Handel att den snabba stängningen gjordes av omsorg om personalen:

– Det hade inte varit juste mot dem att låta dem jobba på som vanligt hela dagen, och försöka hålla fasaden uppe. Det var bättre att stänga och ta hand om personalen för att svara på deras frågor direkt efter det att vi lämnat nedläggningsbeskedet, säger Anna Sjödin.

Hon beskriver stängningen som odramatisk, men artikeln i Sydsvenskan ger en annan bild:
Inhyrda väktare såg till att nya kunder inte kom in i varuhuset sedan personalen informerats. Anställda som Sydsvenskan pratat med berättar att Per Kaufmann sa att personalen inte fick röra sig fritt på sin arbetsplats eftersom det fanns risk för förstörelse eller stölder.

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta över att plötsligt bli betraktad som tjuv på den arbetsplats jag jobbat i fem år, berättar en säljare.
Per Kaufmann förklarar sitt uttalande med att det har hänt när Mediamarkt stängt butiker i andra länder.
– Jag säger inte att det skulle ha hänt här. Men, ja - jag delade med mig av den erfarenhet vi har från andra platser, säger han till Sydsvenskan.

Konsumenterna hänvisas främst till varuhuset på Svågertorp, men även andra Mediamarktbutiker kan ta hand om byten och andra frågor.

Enligt Per Kaufmann beror stängningen av Stora Bernstorp på att handelsområdet inte håller den potential som företaget räknade med när Mediamarkt etablerade sig där för fem år sedan. I mars gick sportkedjan Usport i konkurs och företagets enda butik i Stora Bernstorp stängde. Coop lade också ner förra hösten efter tre år.

Enligt Sydsvenskan finns det dock andra som tror på Stora Bernstorp. Både Citygross och Bauhaus planerar att flytta dit 2014.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11