23948sdkhjf

Eljättar hotas av säljstopp

Elgiganten, Tretti, Siba och Cdon hör till de hemeljättar hotas av säljstopp. De saknar det lagstadgade försäkringsskyddet för återvinning. Nu tar Naturvårdsverket upp saken till granskning.
Media Markt hör till dem som ordnat sitt producentansvar på rätt sätt.

- Vi berörs inte, utan vi har våra avtal och försäkringar hos Elkretsen, säger kommunikationsansvarig Anna Sjödin .

Med anledning av en artikel i DN rapporterar flera nyhetsmedia nu på morgonen att flera av de stora hemelkedjorna, däribland Elgiganten och Siba, säljer varor utan tillstånd.

Elektronikåtervinningsföreningen ska ha en försäkring för sina medlemmar. Den täcker ansvaret för återvinning av elprodukter framöver. Nu visar DN att försäkringen inte existerar.

Föreningen avslutade sitt samarbete med försäkringsbolaget Solid i början på året. Istället uppgav föreningen att man börjat samarbeta med ett Maltaregistrerat försäkringsbolag. Det företaget, som ägs av föreningen, grundades dock först i höstas och saknar tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige, berättar DN och TT.

Nu riskerar företagen säljstopp, när Naturvårdsverket ska granska fallet närmare.

Livslångt producentansvar

DN beskriver hur producenter och handel har ansvar för elektronikprodukternas hela livscykel. För det fall att företaget läggs ner eller går i konkurs måste det antingen ta en försäkring - som det handlar om i det här fallet - eller sätta av pengar för att kunna ta ett framtida ansvar.

I Sverige finns två organisationer som har hand om producentansvaret för de stora kedjorna, dels Elektronikåterviningsföretagen, dels Föreningen El-kretsen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063