23948sdkhjf

Candykings börsintroduktion skjuts upp

Med kort varsel skjuter Candyking upp sin börsintroduktion. Anledningen anges bland annat vara två fabriksbränder.
Beskedet kom mindre än ett dygn innan aktien skulle börja handlas på Stockholmsbörsen. Två fabriksbränder hos underleverantörer, en i Falköping och en i Nederländerna, och en oförutsedd valutaeffekt anges som orsak. Bolaget vinstvarnar samtidigt.

Bränderna blev dyrare

Candykings ledning säger i ett pressmeddelande att effekten av fabriksbränderna gradvis blivit mer omfattande och uppskattas därför i dagsläget komma att påverka resultatet med 3,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Samtidigt hoppas man kunna återgå till normala leveranser och därmed normalt kostnadsläge under det första kvartalet 2014.

Ledningen skriver vidare att det fjärde kvartalet också påverkas negativt av ogynnsam valutakursutveckling jämfört med motsvarande kvartal i fjol, om uppskattningsvis drygt 3 miljoner kronor baserat på aktuella valutakurser.

Trots dessa negativa effekter under det fjärde kvartalet, förväntar sig ledningen ett högre underliggande rörelseresultat för 2013 jämfört med 2012.

Beskt i pressen

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Börsfiasko för Candyking” skriver Dagens industri.

Svenska dagbladets ekonomikrönikör Jan Almgren skriver under rubriken ”Godisregnet över börsen får vänta” : ”- - - gårdagens besked måste, i elfte timmen, från godistillverkaren rubriceras som en katastrof”.

Almgren skriver vidare att ”Sannolikt någon form av nattsvart rekord. Än en gång har något gått snett på Stockholmsbörsen. Och än en gång är riskkapitalbolag inblandade i en trist börsintroduktion.”

Nytt introduktionsdatum är satt till 16 december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062