23948sdkhjf

Allt fler tjuvstartar julrean

Många av landets handlare uppger att de startar julrean tidigare nu än för fem år sedan. Konkurrensen från e-handeln kan vara en orsak.



Svensk Handel har frågat både butiker och konsumenter om julrean. Bland konsumenterna svarar 60 procent att de upplever att julrean börjar tidigare nu än för fem år sedan. Av handlarna uppger en av tre att de startar julrean tidigare.



Men fortfarande är det en majoritet av handlarna som uppger att de börjar rea först i mellandagarna. Den vanligaste orsaken till rea är att sälja av befintligt sortiment och ge plats åt nya varor. Att kunderna förväntar sig det och att konkurrenterna har rea, är också vanliga orsaker.



– Den traditionella mellandagsrean behåller sin ställning, trots att många butiker nuförtiden tjuvstartar med kampanjer även före jul. En förklaring till rea-kampanjer före jul kan vara den starka prispressen och hårda konkurrensen inom till exempel elektronik-, sport- och klädbranschen, säger Lisa Burden, omvärldsbevakare på Svensk Handel, och tillägger:



– En orsak kan också vara den ökande e-handeln som har förskjutit hela julhandeln att börja tidigare.

Hemelektronik, kläder och sport & fritid är de branscher där konsumenterna främst förväntar sig rea i år.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067