23948sdkhjf

Beska kommentarer kring Candykings noteringsmiss

Trots stort intresse sköt svenska plockgodisföretaget Candyking upp sin börsnotering – på obestämd framtid. Om detta har skrivits en hel del i pressen under de senaste dagarna. Ord som ”magplask” och ”flopp” har använts.
Orsaken till noteringsstoppet var den kritik som ledningen fått kring hur man hanterat informationen kring effekterna av de fabriksbränder som skett hos bolagets leverantörer tidigare i höstas.

Dagens industri hör till dem som har fördjupat sig i händelseförloppet. Bo Pettersson beskriver i tidningens ledare hur det finns många som har anledning att vara besvikna och räknar bland annat upp förväntansfulla placerare, anställda som kunde ha blivit rika på sina aktier och landets riskkapitalister (däribland finns godisföretagets egna ägare) som haft svårt att sälja sina bolag under Stockholmsbörsens noteringstorka.

Börsen försvarar Candyking informationshantering och vidhåller att inga fel har begåtts, skriver Dagens industri vidare.

"Det viktiga var att marknaden fick informationen om vinstvarningen och investerarna fick möjlighet att ta ställning innan notering skedde, så givet omständigheterna var det korrekt skött", säger Carl Norell , presschef på Nasdaq Omx till Nyhetsbyrån Direkt.

Sanningen- ingen lyxvara”

Candyking ägs av riskkapitalbolagen Eqt och Accent. Jan Ohlsson sitter med i styrelsen som huvudägaren Accents representant. Till Svenska dagbladet säger han att hans beslut att stoppa börsnoteringen i sista stund var rakryggat. Samtidigt vidgår han att det inte hör till vanligheterna att komma med så negativ information så snart inpå en börsnotering.

"I slutet av processen får vi de här två bränderna, som vi först inte såg effekterna av och det kan man så klart kritisera oss för", säger han till Svenska Dagbladet.

Tidningen skriver vidare att Candykings vd David von Laskowski inte ångrar pressmeddelandet där bolaget berättande om bränderna och dess påverkan på resultatet. ”Så fort vi fick informationen så släppte vi den. Det andra man måste fråga sig är om vi kunde fått informationen snabbare och även det har vi tittat på och kommit fram till att det inte var något som vi kunde påverka” säger David von Laskowski.

Svenska Dagbladets Jan Almgren skräder inte orden i sin krönika: ”Candyking kommer nu att gå till historieböckerna som en av de största börsflopparna genom tiderna. Aldrig tidigare har en börskandidat ställt in sin notering mindre än ett dygn innan festceremonin ska börja.”

Han avslutar sin krönika med de rungande orden: ”Sanningen får aldrig bli en lyxvara som portioneras ut vid valda tillfällen.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078