23948sdkhjf

EEL i avtal med norska Euronics

Norska hemelektronikkedjan Euronics Norge har tecknat avtal med svenska vitvarukoncernen Eel. Nu ska kedjans 70 butiker handla sina vitvaror från Eel i Örebro. Detta ska bli början på en tillväxtresa för Eel.
– Affären med Euronics är ett första steg att ta oss in på nya marknader, säger Christer Larsson , koncernchef för EEL.

EEL är en inköpsorganisation för hemelkedjorna Elon och Elkedjan, som idag tillsammans har 420 svenska butiker. Butikerna är handlarägda och handlarna är i sin tur delägare i EEL. Den samlade omsättningen för verksamheterna är cirka 2,1 miljarder kronor exklusive moms.

Svarta siffror vart år

Christer Larsson har varit med sedan EEL-koncernens start för tio år sedan. Varje år har koncernen visat svarta siffror.

– Visst har affärerna gått över förväntan. Men vi nöjer oss inte med det. Större lager och inbrytning på den nordiska marknaden ska göra EEL till en starkare spelare, säger Christer Larsson och fortsätter:

– Det kommer att ske flera affärsstrategiska händelser under vintern och våren.

Han nämner till exempel möjligheten att träffa avtal med andra nordiska aktörer och säger att butikerna under våren ska digitaliseras.

–Vår näthandel är idag begränsad. Men vi vill inte sätta upp en separat e-handelslösning utan vill få ihop butiken och nätet i en samsyn, säger Christer Larsson.

På en direkt fråga utesluter han inte heller att EEL i en framtid också kan bli involverad i fysiska butiker i andra länder än Sverige.

Framtid för fristående handlare

Christer Larsson anser att samarbetsavtalet är ett bevis på att EEL och svensk fackhandel fortsätter att utmana de utlandsägda hemelektronikkedjorna genom att lyfta fram fackhandels fördelar:

– Med vår lokala närvaro, personliga relationer och bättre service ska vi ge marknadsjättarna en match. Spelar vi korten rätt blir fackhandeln en lysande affär, säger han.

– Traditionellt har privat fackhandel förknippats med något dyrare priser. Så är det inte idag. Vi kan dessutom konkurrera med högre flexibilitet. Men vi måste bli mer moderna, och mer digitala.

Euronics – en jätte

Den nya avtalet innebär att Euronics Norges runt 70 butiker förbinder sig att handla sina vitvaror och småel från EEL:s lager i Örebro.

– Vi är mycket glada för avtalet, säger Kenneth Baltzersen , vd för Euronics Norge.

– För oss innebär det en ökad konkurrenskraft på den tuffa norska hemelektronikmarknaden. Genom samarbetet får vi tillgång till ett stort varulager, bättre villkor och en struktur som möter våra framtida behov. Det här är något som våra kunder kommer att kunna dra nytta av. Vi ser även en stor fördel då EEL och Euronics Norge har en liknande organisation, med lokala entreprenörer och en förhandlingsfokuserad kedjestruktur.

Hemelektronikkedjan Euronics finns i 31 länder, omsätter 160 miljarder kronor och har fler än 11 000 butiker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063