23948sdkhjf

Besöksnäringen får 4,2 miljoner till forskning

Nu får besöksnäringen mer forskningspengar. Tre projekt som handlar om besöksnäringen som arbetsplats får tillsammans dela på 4,2 miljoner kronor.
– Undersökningar visar att näringen står inför framtida kompetensbrist. Vi valde därför temat ”Sveriges mest attraktiva bransch – besöksnäringen som arbetsplats” för årets utlysning, säger Stina Algotson , verksamhetschef på Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF.

BFUF:s finansiering ger nu tre forskargrupper möjlighet att utveckla sina projekt under en tvåårsperiod. Forskningen sker vid Företagsekonomiska institutionen på Handelshögskolan i Göteborg, på Högskolan i Dalarna och på Luleå tekniska universitet.

Turismen större än traditionell export
Besöksnäringen är en av de största näringarna i Sverige. Turismens exportvärde (utländska besökares konsumtion i Sverige) är större än det sammanlagda exportvärdet av stål, skog och personbilar.

Näringen står för en växande del av Sveriges ekonomi och sysselsättning och har vuxit snabbare än Sveriges BNP de senaste tio åren. År 2012 omsatte turismen 275,5 miljarder kronor.

Ökad professionlisering

– Våra forskningsmedel bidrar till forskning och innovation som är nödvändiga för att utveckla besöksnäringen. Den är idag en av de största näringarna i Sverige, trots det satsas det relativt sett lite på forskning i den. Om besöksnäringen ska vara konkurrenskraftig och vi ska kunna öka attraktiviteten, professionalismen och ha en god kompetensförsörjning är det nödvändigt att vi satsar på forskning och utveckling, säger Stina Algotson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078