23948sdkhjf

Svag julstart för modehandeln

Klädhandeln ligger på samma nivå som förra året medan skohandeln har tappat under de första decemberveckorna. Det visar en undersökning av Svensk Handel Stil.
Svensk Handel Stil har låtit göra en undersökning av hur försäljningen i kläd- respektive skohandeln har utvecklats hittills i årets julhandel, perioden 1 december till och med 18 december 2013. Mätningen visar att försäljningen av kläder har ökat med 0,1 procent och att försäljningen av skor har minskat med 15,5 procent, jämfört med samma period föregående år. Siffrorna mäter försäljningen i jämförbara enheter och i löpande priser.

Branschen hoppas dock på spurt under de sista dagarna och framför allt klämdagen på måndag.

– Jag tror vi kommer att se en rejäl handel i helgen och framförallt på måndagen. ”Julkalendern” är perfekt för försäljningen med en klämdag före julafton. Även mellandagarna är bra med ett lagom antal säljdagar och där många tagit ut ledighet, säger Mikael Sandström , branschordförande för Svensk Handel Stil.

– Sammantaget gör detta att vi får se en stark spurt och att vi landar på plus för kläder i december. Skor har haft en tuff inledning på december, men avsaknaden av snö och vinter slår särskilt mot skohandeln. Förra året, under samma period, hade skor en ökning om 15 procent. Skor är heller ingen stor julklappsartikel. Men när vi summerar december kommer skosiffrorna att vara betydligt bättre, om än inte på plus, avslutar Mikael Sandström.

Helårsprognosen för 2013 visar på -0,3 procent för klädhandeln och -4,3 procent för skohandeln.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.049