23948sdkhjf

Norrmän sågar söndagsöppet

En majoritet av norska väljare säger nej till söndagsöppna butiker visar en färsk undersökning. Regeringen driver frågan trots hårt motstånd.
Den norska regeringen som tillträdde i höstas består av en koalition mellan Høyre och Fremskrittspartiet. I Høyres partiprogram står det att partiet ska verka för söndagsöppna butiker, och det dröjde inte länge förrän regeringen lade fram ett förslag om att tillåta butikerna att hålla söndagsöppet hela året.
I Norge är det tillåtet med söndagsöppet inför julen.
Undersökningen som gjorts under december på uppdrag av vänstertidningen Klassekampen visar att 67 procent av de tillfrågade konsumenterna är emot att butikerna ska få hålla söndagsöppet hela året. 29 procent är för regeringens förslag, medan 4 procent är osäkra.
Uppdelat på partisympatier visar det sig att endast 43 procent av høyreväljarna är för söndagsöppet, medan 51 procent av Fremskrittspartiets väljare är för.
Tidningen Dagligvarehandelen skriver att regeringen anser frågan om söndagsöppet viktig att driva, trots att de egna väljarna inte stöder förslaget.
– Det står i vårt program att vi vill ha söndagsöppna butiker, detta kommer vi att följa upp, skriver kulturminister Thorhild Widvey (H) i ett mejl till tidningen.
Motståndet är stort också hos handelsföretagen:
NHO Handel, den norska motsvarigheten till Svensk Handel, är emot förslaget.
Bjørn Naess vd för NHO Handel uttalar sig i Dagligvarehandelen:
– Det är en dålig affär att flytta omsättning till dagar då det kostar mer säger han, och ber regeringen att titta på hur det gått i Danmark där söndagsöppna butiker lett till konkurser.

Läs också Dagens Handels blogg:
http://dagenshandel.wordpress.com/2013/12/30/norrman-tokhandlar-pa-sondagar-dissar-sondagsoppet/
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078