23948sdkhjf

Inget portförbud för snattare

Nej, det blev inget förslag på en lag som gör att handlare kan porta snattare. Organisationen Svensk handel är besviken.
I slutet av december överlämnades utredningen "Ett stärkt straffrättsligt skydd för egendom" till justitieminister Beatrice Ask .

Utredarna har vägt för- och nackdelar med att införa en ny lag om tillträdesförbud till butiker mot varandra. Man konstaterar att det finns skäl både för och emot, men att skälen mot en sådan ny bestämmelse väger tyngre. Slutsaten blir att lagen inte bör ändras.

Besvikna handlare

Organisationen Svensk Handel, som under flera år arbetat för att handlarna ska få möjligheter att porta återfallsförbrytare, är missnöjd.

– Vi är besvikna. Det finns en stor frustration och uppgivenhet bland handlare över att de inte kan hindra personer från att begå upprepade brott i butikerna. På liknande sätt som huliganer kan stängas ute från fotbollsarenor borde butikerna ha rätt att freda sig, säger Svensk handels Anders Thelin .

Anders Thelin är Svensk Handels expert i utredningen, och han har nu lämnat in ett särskilt yttrande där han framför synpunkterna för ett nytt tillträdesförbud.

Ett löfte från regeringen

Rätten att portförbjuda kunder försvann 1995 i samband med en dom i Högsta domstolen. 2010 gick alliansen ut med ett vallöfte att handlarna skulle få möjlighet att portförbjuda snattare. Sommaren 2012 tillsattes utredningen. Då sade justitieminister Beatrice Ask till Dagens nyheter:

– Det är nödvändigt att vi undersöker om det behövs lagstiftning som ger möjlighet att vid straffansvar utestänga folk från butiker och liknande där allmänheten normalt har tillträde.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094