23948sdkhjf

Nätalkoholen snabbutreds

Nu ska bestämmelserna kring näthandel och hemleveranser av alkohol snabbutredas. Det kan innebära slutet för City Gross matkassar med vin.
Att City Gross kunder sedan i somras kan passa på att köpa vin när de handlar mat på nätet har satt sökljuset på att alkohollagstiftningen inte hållit jämna steg med handelsmönster och teknikutveckling.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) tillsätter nu en utredning, som ska vara klar i juli.

- Syftet är att upprätthålla Systembolagets detaljhandelsmonopol. Räcker inte lagrummet till måste det förtydligas, säger Maria Larsson till Svenska Dagbladet.

Systembolagets polisanmälan mot City Gross hjälpte inte till att skapa klarhet i läget. Förundersökningen lades ner i höstas.

– Det är alarmerande om en åklagaren tvingas lägga ner mål och att det inte blir någon domstolsprövning eftersom lagen är för otydlig, har Maria Larsson kommenterat.

City Gross och Winefinder

City Gross samarbetar med näthandelsföretaget Winefinder. Winefinders vd Ole Nielsen har hotat att anmäla Sverige till EU-domstolen.

– Vi har haft rätt så här långt och vet att sannolikheten för att vår verksamhet skall kunna hindras är obefintlig så länge Sverige är medlem i EU, säger han i en kommentar.

Systembolaget, å sin sida, välkomnar utredningen. Man menar att kommersiella aktörer utnyttjar regelverket kring privatimport och kringgår Systembolagets ensamrätt genom att förmedla alkoholförsäljning från lager utomlands och samtidigt hantera transport, betalning, reklamationer och dylikt i Sverige. Systembolaget efterlyser därför en tydligare reglering, liknande den som redan finns i Norge och Finland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094