23948sdkhjf

Ikea missade årsmålet

Försäljningsrekord i alla ära, men Ikea kommer inte upp i den ökningstakt som skulle ha behövts för att fördubbla möbeljättens storlek till år 2020. Men Ikeas ordförande Göran Grosskopf säger idag i en intervju i Dagens industri att det inte finns några planer på att ändra den långsiktiga målsättningen.
– Vårt mål har hittills visat sig vara för aggressivt. Försäljningen har inte utvecklats så snabbt som vi trodde, säger Göran Grosskopf till tidningen.

27,9 miljoner euro, cirka 248 miljarder, kronor blev summeringen av senaste verksamhetsåret 8september-augusti). Men bolaget hade egentligen siktat ännu högre.

Di skriver att Ikeas mål är att fördubbla omsättningen igen; försäljningen ska upp till 450 miljarder kronor 2020.

– Det har blivit en del missförstånd. För att förtydliga så finns det inga målsättningar vad gäller antal nya varuhus eller liknande. I stället handlar det om omsättningen och här tror vi att vi kan växa med i genomsnitt 10 procent per år, säger Göran Grosskopf i intervjun.

Försäljningsökningen i fjol blev drygt 3 procent, vilket innebär att Ikea hamnat på efterkälken visavi sin målsättning.

Grosskopf lyfter fram världsekonomin som den främst orsaken, speciellt utvecklingen i södra Europa som inte nått upp till förväntningarna.

På frågan om det kan bli aktuellt att sänka målet, svarar Göran Grosskopf nej:
– Om vi ligger lite efter i planen eller uppnår målet något år senare är ingen dramatik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078