23948sdkhjf

Modehandeln tappade 2013

Försäljningsökningen i december räckte inte för att lyfta helåret 2013 för klädhandeln. I skobutikerna sjönk försäljningen i december, liksom för helåret.
Försäljningen av kläder i fackhandeln under december, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, ökade med 0,6 procent jämfört med samma månad året innan. Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil. I skobutikerna sjönk försäljningen med 8,7 procent under december.

Under helåret 2013 minskade modehandelns försäljning med 0,4 procent. I skohandeln sjönk försäljningen med 3,4 procent jämfört med 2012.

– Det blev en relativt stark avslutning för modehandeln om vi jämför med vår rapport som mätte försäljningen fram till den 18 december, säger Mikael Sandström, branschordförande i Svensk Handel Stil.

– Som väntat fick skor ett uppsving under mellandagarna och tog igen nästan hälften av försäljningstappet. Jämförelsemånaden var också väldigt svår att matcha då skohandeln ökade i december 2012 med inte mindre än 13,4 procent. Klädhandeln ökade under december även om ökningen blev blygsam.

– Därmed kan vi sammanfatta 2013 som ett ganska magert år för modehandeln och den vändning som vi trodde skulle komma lyst med sin frånvaro. Svensk Handel Stils prognos är dock att en försäljningsökning kommer att ske under 2014, avslutar Mikael Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063