23948sdkhjf

Exchange tvingas stänga

Exchange finans måste omgående upphöra med all verksamhet och stänga samtliga butiker och kontor. Finansinspektionen misstänker att företaget utnyttjats för att tvätta pengar och för terrorism.
Det huvudsakliga affärsområdet för Exchange finans är postväxelinlösen, valutaväxling och dagskassehantering. Enligt Finansinspektionen, FI, är det verksamhet som särskilt riskerar att utsättas för penningtvätt.

FI menar att företaget har haft allvarliga brister i sin interna styrning och kontroll och har trots tidigare varningar inte vidtagit åtgärder för att förhindra att verksamheten utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism. Inspektionens utredning visar att Exchange finans systematiskt brustit i att uppnå kundkännedom, att fortlöpande följa upp affärsförbindelser och att granska och rapportera transaktioner.

Fi anmodar företaget att omgående upphöra med all verksamhet.

Efter att gjort stickprov misstänker Finansinspektionen att bolaget har använts för att tvätta svarta mångmiljonbelopp vita. Bland flera misstänkta transaktioner nämner Finansinspektionen transaktioner med mångmiljonbelopp när Exchange finans borde ha reagerat. Inblandade företag har varit bland annat en återförsäljare av metallskrot, ett företag som har garderobstjänster, en holländsk blomsterförsäljare och ett bärplockningsföretag

Boalget har 25 kontor, 250 anställda och ägs av två privatpersoner.

Fi har tidigare ingripit mot Exchange finans och 2007 fick företaget en varning och ålades att betala en straffavgift på 500 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094