23948sdkhjf

Omstrukturerat Rnb ser e-handelns möjligheter

– Under hösten har vi lagt ner ett stort jobb med strukturfrågor. Vi har kommit långt med detta och har en ganska klar bild över vart i är på väg, summerar vd Magnus Håkansson Rnbs första kvartal.
Under hösten har Rnb:s fokus legat på försäljningen av Jc-kedjan som så länge vållat Rnb problem. 1 november tog Denim island över. Avvecklingen av Sisters har pågått och beräknas vara i huvudsak avslutad i mars.

Nu består Rnb av enbart tre koncept: Polarn o pyret, där fokus på utlandsexpansionen ligger, varuhusverksamheten på Department and stores (NK i Stockholm och Göteborg) och barnklädeskedjan Polarn o pyret. Till detta kommer e-handeln, som får ökat fokus framöver. Kunderna kommer att kunna välja på att hämta ut de beställda varorna i butik eller få dem på posten. Och ledningen sätter stort hopp till att den ska stötta de tre nya holländska butikerna i att bygga varumärket och försäljningen i landet.

Vd Magnus Håkansson är övertygad om att tillväxten i fysiska butiker kommer att plana ut överlag:

– Det är speciellt på e-handeln som tillväxten i marknaden kommer att ske, konstaterade han på förmiddagens rapportsläpp för räkenskapsårets första kvartal.

Inga förseningar från Bangladesh

I arbetet med att ge ”nya” Rnb en effektiv organisation, har man stannat vid en modell där somliga funktioner är centrala och andra är konceptspecifika.

1 februari ersätter Peter Bondelid, idag supply chain director, Maria Öqvist som vd för Brothers & Sisters. Apropå den oroliga situationen i leverantörslandet Bangladesh säger han:

– Varje dag har vi kontakt med våra leverantörer och har hittills inte drabbats av några försenade leveranser. Fabrikerna ligger inte i de mest utsatta områdena.

Slog marknaden

Nettoomsättning och rörelseresultat (exklusive avyttringar) sjönk under första kvartalet. Samtidigt ökade den svenska försäljningen i jämförbara butiker (exklusive JC) med 1,0 procent och därmed slog man marknaden som föll med 1,2 procent. Samtidigt hade Magnus Håkansson väntat sig mer av Brothers:

– Där är siffrorna för kvartalet starkt otillfredsställande, säger han och vidgår att avvecklingsarbetet med Jc och Sisters kan ha varit bidragande.

Nyetablerade norska Volt upplever han dock inte spelat in här. I somliga lägen där butikerna ligger nära varandra går Brothers mycket bra, i andra inte lika bra.

– Så bilden är blandad här. Och visst är Volt uktiga, men de är ju än så länge väldigt små på den svenska marknaden, kommenterar Magnus Håkansson och tillägger Brothers är stolt över sitt sortiment och det skrädddade.

– Men det kan tänkas att vi gör en del i den lägre delen av prisstegen också, sade han.

Polarna o pyret utvecklades bra i Sverige, men butikerna i Holland fick inte den förväntade flygande starten. Läget för varuhusverksamheten på NK i Stockholm och Göteborg betecknas som ”stabilt”.

Rnb september-november 2013

Nettoomsättningen exklusive avyttrad verksamhet uppgick till 484 Mkr (494), en minskning med 2,0 procent.

Rörelseresultatet, exklusive avyttrad verksamhet, uppgick till 15 Mkr (20).

Resultatet före skatt, exklusive avyttrad verksamhet uppgick till 13 Mkr (10).

Resultatet före skatt, inklusive avyttrad verksamhet uppgick till 7 Mkr (-11).
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064