23948sdkhjf

Butiksbesök stoppar farliga smyckesmetaller

Nu inleder Kemikalieinspektionen jakten på farliga metaller i smycken. Både småbutiker och stora kedjor kommer att få besök av kommunens inspektörer under året.
Kemikalieinspektionen kommer att, tillsammans med kommunernas miljöinspektörer, att göra en specialdrive för att kontrollera innehållet i smycken och bijouterier, i jakt på skadliga ämnen. Såväl små enskilda butiker som stora kedjor utlovas besök.

Tidningen Dagens nyheter berättar att det är nickel, bly och kadmium som står i fokus. I oktober förbjöds bly i smycken som sätts på marknaden i Eu. Sedan tidigare finns ett förbjud mot kadmium i smycken. Förbudet mot nickel finns sedan ännu längre tillbaka.

- Att vi drar igång det här nu beror på att vi i mindre projekt har sett att de här ämnen förekommer i bijouterier, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen till tidningen.

Skadliga metaller i smycken kan innebära risker för bäraren, till exempel för barn som kan suga på dem, ge problem för den som tillverkar smyckena och ge svårigheter när väl smyckena blir till avfall som ska återvinnas eller deponeras.

Dagens nyheter har talat med smyckeskedjan Glitter. Kedjan har säkerhetsavtal med sina leverantörer för att smyckena inte ska innehålla otillåtna ämnen. Men ibland upptäcks i alla fall produkter som inte klarar gränsvärdena.

- De varorna stoppar vi direkt. Dessutom kontaktar vi leverantören och betalar inte heller för produkterna. Vi märker att de här rutinerna gör leverantörerna mer försiktiga, säger Yongan Kim , Glitters inköpschef till Dagens nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065