23948sdkhjf

Fängelse för Panaxiacheferna

Dom i Panaxiamålet föll i Stockholms tingsrätt på förmiddagen.Två före detta chefer i det konkursade värdetransportbolaget döms till fängelse i ett år och nio månader respektive ett år och sex månader.
De båda cheferna fälls för grov trolöshet mot huvudman för att ha missbrukat sin förtroendeställning i Panaxiakoncernen. De har fört över 5 miljoner kronor från ett konto tillhörande dotterbolaget Panaxia Kontantservice AB till ett bolag utanför koncernen, skriver Svenska Dagbladet.

Mannen och kvinnan ska solidariskt betala fem miljoner kronor i skadestånd till Panaxia Kontantservice AB:s konkursbo.

Tingsrätten har helt frikänt mannen och kvinnan från fem av sju åtalspunkter. Rätten har också ogillat yrkandet om näringsförbud och skadeståndsyrkanden från Panaxiakoncernens konkursbon på nära 27 miljoner kronor.

Åklagaren John Keränen krävde under rättegången att mannen skulle dömas till 5 års fängelse och kvinnan till 4 års fängelse. Tingsrätten dömde de båda till fängelse, men betydligt kortare tid än åklagaren ansåg vara rimligt.

Någon timme efter domen hade han ännu inte bestämt sig för om han kommer att överklaga domen.

- Jag har ännu ingen klar uppfattning om hur tingsrätten har resonerat men jag kan konstatera att de har ogillat en hel del, säger John Keränen till tidningen..

Panaxia försattes i konkurs i september 2012. Konkursförvaltaren bedömde att Panaxia använt kundernas dagskassor för att täcka hålen i den egna verksamheten.

Omkring 650 miljoner kronor av kundernas pengar saknades. En del av pengarna har kunnat återvinnas, men omkring en halv miljard kronor har gått förlorade, enligt den förvaltarberättelse som har lämnats in till tingsrätten.

Åklagaren John Keränen anser att de åtalade använt bolaget som sin ”privata plånbok”. För att dölja ”lånen” togs pengar från nya kunder eller nästa dagskassa och skulden accelererade.

De åtalade har nekat till brott.

Panaxia var Sveriges tredje största värdetransportföretag. Bolaget hade cirka 400 anställda och omsatte nästan 600 miljoner kronor.

Företagets konkurs orsakade stora störningar i handelns kontanthantering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078