Tidningen berättar hur
Fredrik Fernqvist, forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp låtit 97 konsumenter smaka på fyra standardtomater var.
Alla tomaterna hade olika märkningar och testpanelen var överens: de svenska och ekologiskt märkta tomaterna ansågs var mycket godare än tomaterna med holländsk märkning.
Men i själva verket var alla tomarna från en och samma odlare utanför Malmö.
– Märkningen påverkar våra förväntningar, och vi tenderar att känna den smak vi förväntar oss, säger Fredrik Fernqvist till TT/Dagens industri och fortsätter:
– Alla borde ha fått samma betyg. Men de svenska och ekologiskt märkta särskiljde sig från de holländska, som en del i panelen efteråt menade var sura och äckliga.
Den med positiv inställning till svenskproducerat upplever att de tomaterna är godare. Märkningen blir således en smaksignal − psykologiskt sett.
– Men ska man bara gå på smak är kanske närproducerat eller ekologiskt inte det viktigaste", säger Fredrik Fernqvist och fortsätter:
– Det kan däremot vara viktigt för den som vill bevara en lokal odling eller som vill undvika besprutade produkter.