23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Dagens Handel
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Psykologi styr smaken på ekotomat

Svenska och ekologiskt märkta tomater smakar bättre — men bara om märkningen är viktig för dig. Våra värderingar styr nämligen smakupplevelsen, konstaterar Dagens industri nu på morgonen apropå ny forskning från Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Tidningen berättar hur

Fredrik Fernqvist

, forskare vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp låtit 97 konsumenter smaka på fyra standardtomater var.

Alla tomaterna hade olika märkningar och testpanelen var överens: de svenska och ekologiskt märkta tomaterna ansågs var mycket godare än tomaterna med holländsk märkning.

En och samma sort

Men i själva verket var alla tomarna från en och samma odlare utanför Malmö.

– Märkningen påverkar våra förväntningar, och vi tenderar att känna den smak vi förväntar oss, säger Fredrik Fernqvist till TT/Dagens industri och fortsätter:

– Alla borde ha fått samma betyg. Men de svenska och ekologiskt märkta särskiljde sig från de holländska, som en del i panelen efteråt menade var sura och äckliga.

Inställningen avgör

Den med positiv inställning till svenskproducerat upplever att de tomaterna är godare. Märkningen blir således en smaksignal − psykologiskt sett.

– Men ska man bara gå på smak är kanske närproducerat eller ekologiskt inte det viktigaste", säger Fredrik Fernqvist och fortsätter:

– Det kan däremot vara viktigt för den som vill bevara en lokal odling eller som vill undvika besprutade produkter.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.109|instance-web04