23948sdkhjf

Kalmar-galleria ekar tom

50-årsjubilerade citygallerian Kvasten i Kalmar brottas med problem. Många butikslokaler står tomma.
Barometern i Kalmar skriver att centrumhandeln i Kalmar har tagit stryk på senare år efter externhandelsområdet Hansa Citys tillkomst.
Det har drabbat Kvasten, i korsningen Storgatan och Kaggensgatan, som har haft ett turbulent år. Coop stängde förra vintern sin livsmedelsbutik på nedre plan och sedan har tre modebutiker lämnat det övre handelsplanet.
En av dem som lämnat är modebutiken House Man som flyttat till Kaggensgatan.
– Jag tror inte vi hade överlevt om vi stannat kvar. Andra planet är andra planet, nu får vi bästa läget i markplan – till samma kostnad och 30 procent större yta, säger butiksägaren Kasper Cebula .
Det enda som tillkommit i Kvasten efter sommaren är popup-butiken Gaam som under en månad ska driva outlethandel i en av de tomma lokalerna.
– Det känns lite trist att så många lämnat huset. Det gynnar ingen att det blir färre butiker, säger en av de kvarvarande butiksägarna i gallerian.
Kvasten invigdes 1964 som varuhuset Domus Kalmar.
Ett omfattande renoveringsarbete inleddes hösten 2002 där byggnaden förvandlades till en modern galleria med plats för 15 butiker.
I dag står fem lokaler tomma.
– Det har tagit längre tid än vi tänkt att hitta lösningar men det viktiga är att det blir bra lösningar, säger centrumchefen Svante Carlbring .
Källor till Barometern säger att Kvasten står inför ännu en större renovering och ombyggnad av lokalerna. Bland annat för att man vill ha en enda större hyresgäst på övre plan i stället för flera mindre.
Centrumchefen vill inte bekräfta detta, men säger att det ofta blir ombyggnader i samband med nya kontrakt.
– Det är klart att det vore enklare med färre hyresgäster men vi har flera olika spår, säger Svante Carlbring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078