23948sdkhjf

Unik butik-dagen på lördag

Unika butiker lyfter den lokala handeln och ta på så sätt upp kampen mot jättarna. Lördagen den 25 oktober uppmärksammas de fristående butikerna efter modell från USA – Small Business Saturday.
23 städer runt om i Sverige är anslutna till nätverket Unika Butiker. På lördag ska butikerna uppmärksammas lite extra. Syftet är att få konsumenter att gynna den lokala handeln.

– Under Unik Butik-dagen vill vi uppmärksamma och lyfta den fristående lokala handeln lite extra. Vi vill få konsumenterna att förstå värdet och vikten av dessa butiker med de lokala entreprenörerna. Att de ger sig ut och upplever de Unika Butikerna, säger Maria Skalin , som tillsammans med Mari R. Nordstrand driver nätverket.

Förebilden, Small Business Saturday i USA, har blivit en succé och många har sin lönsamhet genom dagen. Nätverket hoppas nu att Sverige kan få en likadan dag. Sista lördagen i oktober.

– Vi hoppas att Sverige inte ska vara sämre utan haka på trenden i USA. Det finns en mängd olika dagar i kalendern, så varför ska inte dessa butiker ha en egen dag. De är oerhört viktiga för handeln i Sverige. Utan dessa privatägda butiker med sina unika sortiment riskerar handelsutbudet att bli likriktat och identitetslöst och handeln utarmad, säger Maria Skalin.

Butiksnätverket startade i Sundsvall hösten 2013 och under våren har fler städer anslutit sig. Målet är att hela Sverige ska ansluta sig.

För att kunna gå med i nätverket ska butiken vara fristående och privatägd. Sortimentet ska på något sätt vara unikt för regionen den finns i. Dessutom trycker man på att butiken måste vara hållbar antingen genom sortiment eller i sättet att arbeta.

Nyligen vann nätverket pris som Årets rookie i Sundsvallsregionens stora näringslivsgala.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065