23948sdkhjf

Hushållen är stabila men politiken ställer till det

HUI research presenterade sin senaste konjunkturrapport på tisdagsmorgonen. Hushållen har goda förutsättningar men 23 procent av konsumenterna tror ändå att deras konsumtion kommer att minska på grund av det politiska läget.
Kapitaltunga varor, resor och restaurangbesök hör till det som konsumenter tror att de kommer att dra in på fram till extravalet i mars.

Hushållen oroas, men den gångna veckans politiska turbulens har enligt HUI research inte påverkat den svenska ekonomin. Börsen reagerade inte, valutaeffekten blev minimal och tillväxten var stabil.

Hushållen har samma goda förutsättningar som tidigare - nollränta, svag inflation högt sparande och goda inkomstökningar - men den politiska oron påverkar förväntningarna negativt.

HUI research prognostiserar att den totala detaljhandeln kommer att växa med 3,3 procent under 2014. Sällanköp växer med 4,3 procent, och dagligvaror med 2,2 procent. Prognosen för 2015 och 2016 är att sällanköpsvaruhandeln kommer att öka snabbare än dagligvaruhandeln.
– Det är ett tecken på att konjunkturen är stark, säger Elin Gabrielsson på HUI research.

Elin Gabrielsson framhåller att skillnaderna mellan den röd-gröna budgeten och Alliansens budget är ganska små. En röd-grön budget hade gett inkomstförstärkningar åt svagare hushåll som nu uteblir. Alliansens budget som nu klubbats igenom behåller den lägre skatten för höginkomsttagare. På totalen är skillnaderna små, även om det för de enskilda hushållen kan betyda mycket.

En större osäkerhet råder kring amorteringskraven. Även om det bara gäller nya lån, kan amorteringskrav göra att omsättningen på bostadsmarknaden minskar. Det kan slå på detaljhandelsbranscher som möbler, hemelektronik och byggvaror.
Elin Gabrielsson framhåller att man troligtvis kommer att vara försiktig med att ställa för hårda krav på bostadsköpare - att dra in för mycket av hushållens köpkraft skulle äventyra konjunkturutvecklingen.

– Det är fortfarande konsumtionen som driver konjunkturen eftersom exporten är trög. Detta kommer att gälla även under 2015 och 2016, säger hon.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109