23948sdkhjf

Svenskarna vill julhandla bekvämt i butik

Det är två veckor kvar till jul och svenskarna handlar julklappar för glatta livet. Inspirationen finns på nätet med de flesta går till butik.
Det visar Åhléns årliga julundersökning kring svenska folkets julförberedelser och firande.

Den visar bland annat att nästan hälften, 47 procent, köper alla julklappar på en gång i ett köpcentrum, vilket kan bero på att många, 43 procent, tycker det är bra att handla många julklappar på ett och samma ställe. Nästan lika många, 46 procent, köper vissa av sina klappar online, vilket kan bero på att trängsel är det största irritationsmomentet vid julhandlandet (40 procent). Framförallt är det 26-35 åringarna som irriterar sig på trängseln (49 procent). 41 procent av svenskarna går till utvalda mindre butiker.

Det finns uppenbarligen en önskan att göra julhandlandet så enkelt och smidigt som möjligt. Generellt
vill de flesta få julhandlandet klart så snabbt som möjligt, det vanligaste svaret (24 procent) är att man vill lägga högst 2-4 timmar på julhandel.
Endast 11 procent uppger att de tycker det är kul att julhandla.

- En intressant aspekt i undersökningen är att det vanligaste sättet att inspireras till sin julklappsshopping, 37 procent, är via nätet. Men när inhandlingen ska ske åker 88 procent till ett köpcentrum eller uppsöker mindre butiker för att göra en del av sina inköp, säger Cathrine Wigzell , informationschef på Åhléns.
Hon drar slutsatsen att svenskarna ändå uppskattar att ge sig ut i julyran i fysiska butiker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063