23948sdkhjf

Coop bildar jätte i norr

Coop Norrbotten och Coop Malmfälten planerar ett samgående.Tillsammans har de båda föreningarna 44 butiker och en samlad omsättning på 2,9 miljarder kronor.
Syftet med den nya storföreningen uppges vara att stärka den regionala konkurrenskraften samtidigt som positiva synergier uppstår.

- Genom fusionen får vi större resurser att utveckla Coopbutikerna i Norrbotten samtidigt som vi behåller den lokala förankringen och ökar medlemsnyttan, säger Per-Erik Baas , ordförande i Coop Malmfälten i ett pressmeddelande.

Den nya föreningen blir ett av Norrbottens läns största företag med ett geografiskt område motsvarande 25 procent av Sveriges yta.

- Vi behöver bilda en större och starkare förening för att klara framtida utmaningar. Fusionen är också ett viktigt steg i arbetet med att effektivisera strukturen av hela Coop i Sverige, säger Eva Quist , ordförande i Coop Norrbotten.

Coop skriver i pressmeddelandet att det inom Coop pågår ett arbete med att stärka den lokala närvaron och affärskontakten med medlemmarna och kunderna.
Detta görs bland annat genom att fristående konsumentföreningar utvecklas till större och starkare föreningar.

Därför har styrelserna för Coop Malmfälten respektive Coop Norrbotten utrett möjligheterna till en fusion mellan föreningarna. Utredningen har visat på stora positiva effekter för föreningarna och dess medlemmar.

På styrelsemöten i förra veckan undertecknades därför en fusionsplan.

Fusionsförutsättningarna och planen kommer den närmaste tiden att presenteras för ägarombud, fullmäktige och medlemmar, för ett slutligt ställningstagande på extra stämmor i vinter. Målsättningen är att fusionen ska vara klar sommaren 2015.

Styrelserna uppger att de ser positiva synergier vid en fusion mellan föreningarna. Detta ska komma medlemmarna tillgodo i form av sänkta kostnader i föreningen samt i ökade resurser för butiksutveckling.

Fusionen är villkorad av Konkurrensverkets prövning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068