23948sdkhjf

EU-stopp för höga kortavgifter

Nya EU-regler ska begränsa bankernas avgifter på korttransaktioner. – Det här resultatet är mycket bra för handeln i Europa, kommenterar Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk Handel.


– Efter flera års påpekande att kortavgifterna är orimligt höga och konkurrensen för dålig har vi nu fått resultat av vårt arbete. Nu ska vi fortsätta arbeta för att säkerställa att det blir effekter som kommer den enskilde handlaren tillgodo, säger Bengt Nilervall .

Sju miljarder i avgifter

För handeln är frågan om korttransaktioner en av de mest centrala inom EU. Enligt en rapport från Svensk Handel tar bankerna i Sverige ut sju miljarder kronor varje år när konsumenterna handlar med kort. Av dessa avgifter är endast 40 procent synliga för konsumenten.

Tak på mellanbanksavgifter

Det nya förslaget sätter ett tak på de mellanbanksavgifter som kortföretagen tar ut vid korttransaktioner. Pristaket är 0,2 procent för betalkort och 0,3 procent för kreditkort. Handlarna kommer också få rätten att säga nej till dyra kort som inte täcks av pristaket.

När det gäller nationella transaktioner finns dock möjligheter till undantag som ger medlemsländerna rätt att använda sig av ett flexibelt pristak i form av ett så kallat viktat medelvärde på 0,2 procent. Denna modell ska fasas ut och får inte användas mer än i fem år.

En bit kvar

Svensk Handel har drivit kortavgiftsfrågan under lång tid och välkomnar överenskommelsen.

– Det här är ett viktigt steg för att få ett stopp på de övervinster som bankerna tar ut när vi betalar med kort. Det är en seger för handelsföretagen och konsumenterna, säger Stefan Kvarfordt , ansvarig för EU-frågor på Svensk Handel.

För att förslaget ska träda i kraft behövs ett formellt beslut i EU:s ministerråd och i Europaparlamentet. Därefter dröjer det ytterligare sex månader innan reglerna börjar gälla.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.406