23948sdkhjf

Tysk pusseltillverkare köper Brio

Den tyska pusseltillverkaren Ravensburger köper den svenska leksakstillverkaren Brio, av Robert Weils investmentbolag Proventus. Det blir slutet på en epok och därmed blir Brios trätaxar tyska.
Proventus tanke var att få företaget lönsamt men marknaden förändrades och barn började leka med datorer och digitala spel, istället för labyrintspel av trä. Många lesaksföretag flyttade sin tillverkning till Kina och andra asiatiska länder vilket innebar att priserna kunde pressas med cirka 40 procent. Köpesumman är hemlig men Proventus vd Daniel Sachs är nöjd med köparen.

– Vi kan inte tänka oss en bättre köpare. Ravensburger har en lång historia av kvalitet, säger han till Dagens Nyheter.

De båda bolagen har varsin lång historia. Brio grundades 1884 och Ravensburger 1883. Brio omsätter runt 370 miljoner kronor per år men Ravensburg är nästan tio gånger större med en omsättning på 3,4 miljarder kronor. Verksamhet bedrivs i elva länder.

Proventus har sedan 2002 skiftat fokus från att köpa stora poster i mellanstora företag för att strukturera om dem till att låna ut pengar till företag, via företagsobligationer. Brio var det sista större företaget som man ägde och nu finns bara Tom Dixon kvar som är ett mindre brittiskt möbelbolag.

– För Proventus blev Brio inte en bra affär, men vi är samtidigt väldigt stolta över att vi lyckats rädda Brio och kan lämna ifrån oss ett lönsamt bolag så att det kan utvecklas vidare, säger Daniel Sachs till Dagens Industri.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063