23948sdkhjf

Coopanställda tvingas ner i tid

Coopanställda i Jönköping och Örebro tvingas ner i arbetstid från 1 mars. Totalt handlar det om 80 personer och i båda fallen har facket begärt nya förhandlingar.
I Jönköping drabbas ett 50-tal. Där skär Coop ner arbetstiden med 10 procent. Det betyder att en person som jobbar heltid på 38 timmar i veckan får sin tjänst omgjord till 34 timmar i veckan, vilket medför sänkt lön.

Facket och Coop nådde en lösning i Örebro. Där arbetar 38 anställda. Av 14 heltidstjänster räddades 5 och de som tvingades ner i tid fick sina tjänster omgjorda inom ett tidsspann där 25 timmar i veckan var lägst antal timmar.
– Det här är en viktig principfråga. Vi vill se fler heltider, inte tvärtom. Man ska inte kunna skära i arbetstidsmåttet hursomhelst, säger Massimo Fedeli , som är ombudsman på Handels i Växjö och den som förhandlar för Coop Forum Jönköping.
Handels anser att det handlar om en uppsägning och då ska uppsägningstid gälla, vilket för många är sex månader. Men Coop menar att det handlar om en omreglering och då gäller inte uppsägningstid. Förändringen av tjänsten kan göras med kort varsel, som nu sker.

– Lagen ska följas. Vid en uppsägning gäller uppsägningstid. De anställda får åtminstone sex månader på sig att anpassa sitt liv efter helt nya förhållanden. Man kanske måste sälja hus. Det är stor skillnad att ha en heltidslön och en deltidslön, säger Malin Bergvall, ombudsman i Örebro, till Handelsnytt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062