23948sdkhjf

Ikea trotsar rysk kris

Trots tung ekonomisk kris i Ryssland drar sig inte Ikea för att storsatsa i landet. Så sent som i början av 2014 fanns det stort hopp om god utveckling och på Ikea tror man att det fortfarande finns möjligheter till god utveckling i landet och investerar 19 miljarder kronor.


I början av 2014 fanns det optimism om fortsatt god utveckling. Ryssland var det fjärde största landet när det gäller försäljning 2013 med större omsättning än Sverige. ”Tack vare Ikeas varuhus och shoppingcentrum är Ryssland en av våra snabbast växande marknader”, konstaterade bolaget i rapporten för 2013. Men det blev till slut ett extremt tufft år för den ryska ekonomin där både börsen och den ryska valutan rasade. Fallande oljepris och sanktioner från väst i samband med Ukrainakrisen pressade på ekonomin ytterligare.

Trots det backar inte Ikea. Enligt Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea, har man för avsikt att investera för motsvarande nästan 19 miljarder kronor i både tillverkning, varuhus och shoppingcenter.

– Avsikten är att fortsätta investera både i varuhus och värdekedja och har målet att dubbla omsättningen till år 2020. Fokus är på Moskvamarknaden, men vi tittar också på att etablera oss på nya marknader och undersöker nu 25 städer som har en befolkning på över 500.000 personer, säger hon. Det finns också planer på att bygga en ny fabrik i Veliky Novgorod med fokus på tillverkning av garderober, köksskåp och förvaringslösningar, säger Daniela Rogosic, till Dagens Nyheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094