23948sdkhjf

Handlare tar ställning med mjölkpriset

En krona mer för mjölken. Nästan som i den gamla Ulf Peder Olrog-sången tar nu ett antal livsmedelshandlare ställning för ”sina” lokala mjölkbönder. Och kunderna är med på noterna.
Flera livsmedelsbutiker höjer mjölkpriset med en krona för att hjälpa ekonomiskt pressade mjölkbönder lokalt. Media rapporterar idag på morgonen om handlarnas ställningstagande landet runt.

I radions Morgonekot säger till exempel Lars Ocklind , handlare på ica Supermarketi Åre:

– Det måste vara något fel när ingen reagerar på att man betalar hur mycket som helst för vatten på flaska. Man betalar dubbelt så mycket för en halv liter vatten mot vad man gör för mjölk.

På mjölkdisken i sin butik har han satt upp information om att den som vill vara med och stödja mjölkbönder i Åredalen ska köpa en-litersförpackningar med mjölk. Det är bara på dessa som han höjt priset.

Prishöjning höjer försäljning

Efter prishöjningen har försäljningen av mjölk gått upp i Lars Ocklinds butik.

I Norrtälje gör Claes-Göran Sylvén , handlare i stora Ica Kvantum Flygfyren och tillika styrelseordförande i börsnoterade Ica-gruppen.

– Vi vill ha ett levande Roslagen. Och det här är en åtgärd av flera som vi vill vara delaktiga i, säger han till radions Ekot.

Fallande mjölkpriser hotar svenska mjölkbönder

EU-sanktioner mot Ryssland och minskad efterfrågan på mjölk på världsmarknaden ger fallande priser på mjölk. Lantbrukarnas riksförbund varnar för att många svenska mjölkbönder nu hotar att slås ut.

På drygt ett år har mjölkpriset till bonden fallit med 86 öre per kilo mjölk, vilket är en nedgång med cirka 23 procent, uppger till exempel Dn.se.

Centerpartiets kampanj ”Mjölklöftet”, vill få fler livsmedelshandlare att vara med och rädda den svenska mjölknäringen.

– Vi är övertygade om att väldigt många svenskar är beredda att betala en krona extra för mjölken, om de vet att den kronan säkerställer att den lokala mjölkbonden kan fortsätta leverera mjölk i många år till. Då bidrar man också till en bättre djurhållning och mer närproducerad mat, säger centerpartistiske riksdagsledamoten och förra landsbygdsministern Eskil Erlandsson om de de här frivilliga åtgärderna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094