23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Dagens Handel
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Nu ökar antalet Krav-grisar

– Vi kommer att öka antalet KRAV-uppfödda grisar med närmare 50 procent under 2015. Det säger Carina Andersson, själv grisbonde och vice ordförande i föreningen Jord på trynet som organiserar landets KRAV-grisuppfödare.

Orsaken är vad som beskrivs som ett "kraftigt sug efter ekologiskt griskött" som gjort att grisbönder nu vågar ställa om sin produktion.

Det KRAV- ekologiska grisköttet, som kommer från grisar som fått beta utomhus, böka i jorden och bada gyttjebad under minst fyra sommarmånader, har inte räckt till under året som gått.

– Under många år har antalet KRAV-grisar i Sverige utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisuppfödningen. Men nu tycks det ha lossnat, säger Carina Andersson.

Även på Svenskt butikskött som förmedlar omkring 95 procent av allt KRAV- griskött till detaljhandeln är man glada över ökningen.

– Det här är den största ökningen på tio år, säger

Dirk van der Krogt

på Svenskt butikskött.

Foto: Linus Höök
BREAKING
{{ article.headline }}
0.063