23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Dagens Handel
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Gammalt bröd blir bränsle

Gamla limpor och chokladkakor från Göteborgs matbutiker bli biobränsle. – Vi har varit i gång någon vecka och mött många glada miner hos kunderna när vi berättar att deras avfall får nytt liv som ekologiskt hållbart bränsle, säger Jonas Beiring på Suez environnement i Göteborg som sköter insamlingen.

Göteborg har fått en etanolfabrik som gör fordonsbränsle av bullarna som blivit för gamla och chokladen som blev kvar i hyllan i livsmedelsbutiken. Bakom anläggningen ligger företaget Neot och drivmedelskedjan St1.





– Vi hämtar utgånget bröd och annat som innehåller socker och stärkelse hos bagerier och livsmedelsbutiker i Göteborg med omnejd. Även godis som passerat bäst-före-datumet fungerar bra, säger avdelningschef

Jonas Beiring

,





Den nya etanolfabriken kan producera fem miljoner liter bioetanol om året. Etanolen ingår som delkomponent i bensin och i bränslet E85.





– Organiskt avfall är ett av våra fokusområden. 100 ton gammalt bröd kan processas till 25 000 liter etanol för fordonsbränsle, säger

Mårten Widlund

, vd för Suez environnement i Sverige.





BREAKING
{{ article.headline }}
0.078