23948sdkhjf

Gammalt bröd blir bränsle

Gamla limpor och chokladkakor från Göteborgs matbutiker bli biobränsle. – Vi har varit i gång någon vecka och mött många glada miner hos kunderna när vi berättar att deras avfall får nytt liv som ekologiskt hållbart bränsle, säger Jonas Beiring på Suez environnement i Göteborg som sköter insamlingen.
Göteborg har fått en etanolfabrik som gör fordonsbränsle av bullarna som blivit för gamla och chokladen som blev kvar i hyllan i livsmedelsbutiken. Bakom anläggningen ligger företaget Neot och drivmedelskedjan St1.

– Vi hämtar utgånget bröd och annat som innehåller socker och stärkelse hos bagerier och livsmedelsbutiker i Göteborg med omnejd. Även godis som passerat bäst-före-datumet fungerar bra, säger avdelningschef Jonas Beiring ,

Den nya etanolfabriken kan producera fem miljoner liter bioetanol om året. Etanolen ingår som delkomponent i bensin och i bränslet E85.

– Organiskt avfall är ett av våra fokusområden. 100 ton gammalt bröd kan processas till 25 000 liter etanol för fordonsbränsle, säger Mårten Widlund , vd för Suez environnement i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078