23948sdkhjf

Kontaktlösa betalningar lanseras i Sverige

På torsdagsförmiddagen skedde den första kontaktlösa betalningen i Sverige med en ny lösning som presenterades av betalningslösningsföretaget West International och kortutgivaren Mastercard.
Det rådde en lätt hajpad stämning på Soap Bar i centrala Stockholm där West Internationals vd Sten Karlsson genomförde den första transaktionen med den nya lösningen. Han höll sitt kort, utgivet av Danske bank, över terminalen ett ögonblick och transaktionen var genomförd.

Kortet innehåller ett extra chip och en antenn för NFC-betalningar (NFC=Near Field Communication) I övrigt är det ett vanligt Mastercard, med hela den beprövade globala kortinfrastrukturen bakom. West Internationals kortterminaler är förberedda för NFC.

- Detta är ett historiskt ögonblick, säger Sten Karlsson.
Han förklarar fördelarna med det nya kortet:
- Det går snabbt, något som är viktigt i miljöer med kraftigt kundtryck och många småtransaktioner. Tekniken sliter inte på kortterminalen, som chip och pinlösningar gör, vilket minskar driftstoppen.Det kommer att gå att ta emot betalningar med alla globala kort med NFC, och de kontaktlösa betalningarna banar också väg för digitala kort, det vill säga betalningar med mobiltelefon, säger han.

Säkerheten är densamma som för vanliga kort, eftersom hela infrastrukturen bakom är densamma, men Sten Karlsson framhåller också att det för kunden faktiskt blir säkrare, eftersom kortet inte behöver lämna kundens hand.
Han skissar en snar framtid där småköpen förenklas, kontantbehoven minskar ytterligare och där det är ännu svårare att genomföra kortbedrägerier.

Öppnar för Apple Pay
I dag är omkring 10 procent av alla kortterminaler på den svenska marknaden NFC-förberedda.
Alla West Internationals terminaler kan ta emot kontaktlösa betalningar.
På ett par års sikt kommer allt fler terminaler att kunna ta emot NFC-kortbetalningar och mobila betalningar. Danske bank och Ica banken har redan börjat byta ut sina kort mot NFC-kort.
Sten Karlsson framhåller också att detta öppnar för betalningar med Apple Pay och andra mobila plånböcker.
- Vi står faktiskt inför en betalrevolution. Det här är lika stort som införandet av chip och pin, säger han.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078