23948sdkhjf

Ful-ciggen ökar

Var sjunde cigarett som röks i Sverige är obeskattad. Men samverkan mellan polis, tull, skatteverk och kommun kan bidra till att mota vågen av ful-cigg som väller in över gränsen.
Rapporten ”Obeskattad tobak 2015 – En undersökning av marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige” har tagits fram av Svenska tobaksleverantörsföreningen och Philip Morris International (PMI) i samarbete med KPMG.

Rapporten ger en bakgrund där den illegala handeln med cigaretter har vuxit sedan 1990-talet, då skattehöjningar på tobak gjorde att flera kriminella organisationer växlade över från narkotika till cigaretter.

–Det är ett stort samhällsproblem. Förutom betydande skatteförluster används intäkterna från den illegala handeln ofta till att finansiera annan kriminell verksamhet, säger Pia Bergman som är nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Även om cigaretter i sig är hälsovådliga, riskerar den som köper illegala cigaretter dessutom att få i sig ytterligare skadliga ämnen.

Ful-cigg fortsätter öka

Nu visar rapporten att konsumtionen av obeskattade och illegala cigaretter fortsätter att öka.

Idag motsvarar den illegala handeln 14,8 procent av den totala försäljningen, vilket innebär en årlig skatteförlust om 1,3-1,4 miljarder kronor för statskassan, räkanr rapportenn. En stor del av den skattehöjning på cigaretter som infördes vid årsskiftet har alltså ätits upp av ökad illegal konsumtion:

– Vi vet att skattehöjningar som överstiger konsumentprisindex (KPI) leder till ökad andel illegala cigaretter, säger Tobaksleverantörsföreningens vd Martina Elfgren Lilja .

Vill mota regeringens förslag

Rapportens ärende är att visa att det framöver kan bli en kraftig ökning av illegala cigaretter om regeringen inför några av aktuella förslag:

– Ökningen kan accelerera om regeringen inför exponeringsförbud i butik och varumärkesförbud på cigarettförpackningar, vilka utreds för närvarande, menar Martina Elfgren Lilja, och tillägger att sådana åtgärder resulterat i ökad illegal handel i länder som valt den vägen.

Malmö tog gemensamt krafttag

Statistiken visar att en ökad samverkan mellan myndigheter ger positiva resultat.

Inom ramen för Operation Olivia har konsumtionen av illegala cigaretter i Malmö minskat efter stärkt samarbete mellan polisen, Malmö stad, Skatteverket och Tullverket.

– Vi har gjort en satsning mot den organiserade brottsligheten. Vi vill göra det obekvämt för dem och samverkan har varit A och O, säger polisens tobakssamordnare i Malmö, Håkan Gustafsson .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078