23948sdkhjf

Ridsportföretag i etiskt blåsväder

Undermålig arbetsmiljö hos leverantörerna i Indien och bristande kontroll hos de svenska kedjor som antagit uppförandekoder. Idag på morgonen uppmärksammar P1-programmet Kaliber en smutsig hantering som i slutänden landar på hyllorna hos svenska ridsportkedjor.
Radions P1 ägnar nyhetstid åt svenska retailkedjors hantering kring ridsportutrustning. Rubriken på radions nyhetswebb är ”Indiska arbetare riskerar sin hälsa för svensk ridutrustning”.

I programmet talas om hur flera svenska företag låter tillverka och köpa in ridsportsprodukter utan att kontrollera arbetsmiljön - ”eller i värsta fall strunta i det”.

Struntar i arbetsmiljön”

Det handlar bland annat om träns, grimmor och sadlar – ridsportprodukter som görs i garvat läder, en kemitung process., och som också innehåller metalldelar.

Inslaget grundar sig på ett besök som Kalibers reportrar gjort i Kanpur i norra Indien, där merparten av de ridsportsprylar som säljs i svenska butiker tillverkas.

Nio fabriker har besökts, under täckmantel av att vara inköpare. Fabriksägarna uppger att de tillverkar åt Biltema, Gekås i Ullared, Hööks hästsport, Granngården eller grossisten Globus. Det handlar antingen om egen produktion eller andra europeiska leverantörers produkter som säljs i de svenska företagens butiker.

Reportrarna ser också kartonger och loggor på produkterna med dessa firmanamn.

Öppna kemikaliekärl och bara händer

Vad reportrarna också ser och beskriver i reportaget är en arbetsmiljö som långt ifrån matchar de uppförandekoder som dessa svenska företag har antagit. Uppförandekoder som ställer krav på leverantörerna och arbetsmiljön – villkor som uppenbarligen inte följs upp.

Reporterna får till exempel uppmaningen att snabbt lämna en av fabrikslokalerna på grund av krom, kvar står arbetaren utan skyddsutrustning. De ser fabriksarbetare som med bara händer och fötter använder kemikalier.

Här vittnas om hur arbetarna ofta plockas bort ur fabrikerna när inköparna kommer.

Vi har ett ansvar”

Intervjuad är bland annat Joachim Höök, delägare och vd på Hööks Hästsport, som med 50 nordiska butiker förra året omsatte 400 miljoner kronor.

– Vi är ett ganska litet bolag som inte har några stora resurser, säger han till radion.

På reporterns fråga om ansvaret, säger han:

– Jo, det är klart att vi har ett ansvar. Vi gör stora ansträngningar för att försöka se till att även våra leverantörer tar sitt ansvar.

Inför programmets utsändning har redaktionen fått mejl av berörda svenska företag som i olika ordalag säger att de skall undersöka ansvarsfrågan och produktionsförhållandena närmare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063