23948sdkhjf

Mindre tallrik hjälper till hålla vikten

Nu har forskningen givit oss svart på vitt: stora portioner ger övervikt. Det här öppnar upp för maxbestämmelser för portionsstorlekar och mängdrabatt i livsmedelsindustrin och i handeln.
Detta välkomnas av bland andra av Christina Karlsson, Icas chefsdietist, idag på morgonen intervjuad i en artikel i Svenska dagbladet.

– Jag kan mycket väl tänka mig begränsningar för portionsstorlekar, bara spelreglerna är lika för alla.

Forskningsgenomgången har gjorts av det ansedda Cochranenätverket, skriver Svenska dagbladet. Om tidigare "personlighetsdrag" och "bristande självkontroll" angetts som huvudorsak till att människor äter för mycket blir nu bilden en annan: Storleken på portioner och paket och på glas och tallrikar spelar roll. Vi har helt enkelt vant oss vid att äta mer.

Dubbelt så stora portioner som på 50-talet.

Intressant är hur studien visar hur portionsstorlekarna är idag nästan dubbelt så stora som på 1950- och 1960-talet.

Christina Karlsson säger till Svenska dagbladet:

- Jag har gamla tallrikar sparade från min farmor. De är som assietter idag.

Studien gör ett räkneexempel: genom ändrad formgivning skulle en engelsman i snitt minska sitt dagliga energiintag med ungefär 15 procent.

Rapporten mynnar också ut i förslag som handlar om att få ner mängden i vad vi stoppar i oss. Här föreslås bland annat en maxgräns för portionsstorlekar, för till exempel efterrätter och söta drycker, och begränsningar av mängdrabatter och tydligare markeringar av portionsstorlekar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078