Från och med nästa månad slutar Saltå Kvarn sälja bröd brett i livsmedelshandeln. Anledningen är, enligt ett pressmeddelande, att "det är mycket olönsamt samtidigt som det bidrar till ett stort matsvinn".
Saltå Kvarn fortsätter dock sälja sina ekologiska bröd i egna butiker.
Därmed minskar Saltå Kvarn sin bageriverksamhet och lägger efter sex år ner sitt bageri i Bromma.
– Bageribranschen har förändrats mycket de senaste åren, med koncentration till två-tre mycket stora företag, medan mindre leveransbagerier har fått det svårt. En bidragande svårighet är att livsmedelshandeln inte köper in brödet, utan bara upplåter plats i butiken. Det gör att det blir för mycket returer och därmed också för stort matsvinn. För oss blir det en ohållbar affärsmodell både ekonomiskt och miljömässigt, säger Saltå Kvarns vd
.
Bröd är idag ekonomiskt sett en relativt liten del av Saltå Kvarns verksamhet, förklarar ledningen och framhåller att andra delar, som kvarn och trading, växer.
– Vi ser näringsrikt och bra bröd som en viktig del av kosten och ska fortsätta bidra till att utveckla en bra brödkultur i Sverige. Vi fortsätter att baka ekologiska bröd och sälja i våra egna butiker och vi ska även hjälpa andra att starta bagerier. Det kan också bli aktuellt att etablera fler egna bagerier i andra matbutiker, säger Johan Ununger.