Förpackningsinitiativ för minskat matsvinn
Var sjunde människa på jorden lider av undernäring. Samtidigt slängs massor av mat. Bättre förpackningar kan hjälpa till att förbättra den här balansen. Nu får initiativet Save food, en kombinerad utställning och konferens, nordisk premiär på Scanpackmässan.
Runt 200 industriföretag har på kort tid anslutit sig till projektet.
– Vi är oerhört glada för att kunna ta upp en hållbarhetsfråga, som i högsta grad handlar om mänsklighetens överlevnad, på vår agenda. Det här är en fråga som berör alla, från lokal till global nivå, säger Anna-Lena Friberg , affärsansvarig för Scanpack.
I den rika delen av världen slängs 25 procent av all mat som köps, var fjärde matkasse går rätt ner i soporna. Det samlade matsvinnet skulle kunna föda världens hungrande befolkning tre gånger om. Hälften av USA:s matsvinn skulle räcka att mätta alla svältande.
Här ser många aktörer i förpackningsindustrin sin chans att spela en viktig roll.
Förpackningar kan minska matsvinnet
Elisabeth Borch är chef för mikrobiologi och processhygien på enheten Food and Bioscience vid SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut:
- Bättre förpackningar, i kombination med utvecklad processhygien, ökar definitivt förutsättningarna att mätta världen, säger hon och fortstter:
- Alla lösningar som bevarar, som hämmar de processer som gör att livsmedel bryts ned, skapar ökade förutsättningar att minska svinnet.
Modiferad atmosfär
Mikroorganismernas aktivitet avgör hur länge kyllagrade livsmedel håller.
– Med kylan minskas tillväxthastigheten. Samtidigt bidrar förpackningen i hög grad till hållbarheten, konstaterar Elisabeth Borch.
Principen är att ju mindre syre man har och ju mer koldioxid man har i förpackningen, desto långsammare växer mikroorganismerna. Genom att ”modifiera atmosfären”, att ändra från vanlig luft till koldioxid i förpackningen, ändrar man också själva mikrofloran.
Man undviker snabbväxande bakterier som bildar ämnen som luktar väldigt illa och som bryter ned livsmedlet på några dagar. Med modifierad atmosfär gynnas mjölksyrabakterier som växer betydligt långsammare.
Bag in box - inte bara för vin
Därmed ökar hållbarheten - och skillnaden är dramatisk, enligt Elisabeth Borch.
– En köttbit som i en vanlig förpackning håller i tre dagar håller kanske istället tre veckor i en förpackning med modifierad atmosfär utan syre.
Och hon ser ännu större utvecklingsmöjligheter:
– Idealet är att behålla den modifierade atmosfären även efter att förpackningen öppnats. Till exempel genom att använda ett ventilsystem istället för att bryta upp förpackningen, säger Elisabeth Borch och fortsätter:
– Bag-in-box, som ju används till viner, är ett bra exempel. Samma metod skulle kunna användas för i stort sett alla flytande produkter. Det skulle till exempel ge mjölk och juice en betydligt längre hållbarhet.
Förpackningar i första jordbruksledet
Kraftigt ökad hållbarhet ger större marginaler för att motverka matsvinnet, logistiken förenklas och därmed förutsättningarna att nå fram med livsmedel till svältande människor runt om i världen.
Även för matproduktionen i tredje världen skulle förbättrad process- och förpackningskapacitet ha stor betydelse, mycket av det som idag går till spillo skulle kunna räddas.
Enligt FAO försvinner t ex 45 procent av all frukt och grönsaker i samband med lagring och transporter. Minskat svinn skulle innebära att odlingsmark, vatten och energi kan användas mer effektivt, samtidigt som CO2-utsläppen begränsas.
LÄS MER OM FÖRPACKNINGAR I NÄSTA NUMMER AV DAGENS HANDELS TRYCKTA UPPLAGA, nr 12 – ute hos prenumeranterna 16 oktober