23948sdkhjf

Lurendrejeri på nätet skrämmer

En fjärdedel av svenskarna känner sig rädda för att någon ska lura dem att lämna ut känslig information på nätet. Bedragare blir mer förslagna och oron ökar.
En undersökning från IT-säkerhetsföretaget Sentor visar att oron för att råka ut för lurendrejeri på nätet ökar.

Sentor skriver i ett pressmeddelande att Polisens Nationella Bedrägericenter på senare tid rapporterat om flera fall av bedrägerier som har drabbat så väl privatpersoner som företagare. Sentors rapport visar att en fjärdedel av svenskarna känner sig rädda för att någon ska lura dem att lämna ut information som anses vara känslig.

Undersökningen är utförd av Ipsos på uppdrag av Sentor.

Av de över 1000 svarande i undersökningen menar 25 procent att de är rädda att någon ska lura dem att lämna ut information om exempelvis kontonummer. Störst är oron bland unga i åldern 16-29 år där hela 38 procent säger ja på frågan om de oroar sig för att bli lurade.

Sentors vd Anders Söderström menar att det finns fog för oron när det gäller bedrägerier på nätet. Framför allt ser han en risk med alla bluffmail som människor luras att klicka på.

- Vi ser i vår övervakningstjänst hur antalet bluffmail ökar i omfång och det syns att bedragarna har blivit bättre på att lura mottagarna. Idag är det betydligt svårare att särskilja ett bluffmail från ett legitimt mail.

- Faran är inte bara att mottagaren kan luras att klicka på en länk och fylla i sina användar- eller kreditkortsuppgifter. Idag ser vi allt fler försök som infekterar mottagarens dator med ett utpressningsvirus, där offret måste betala för att få tillgång till sina filer som viruset har krypterat, säger han.

Polisens Nationella Bedrägericenter varnar även för fler fall av bedrägerier via sociala medier. Ett uppmärksammat tillvägagångssätt är när Facebook-bedragare tagit kontroll över någons konto och utgett sig för att vara en nära vän eller släkting och behöver hjälp att genomföra en transaktion.

I undersökningen säger 29 procent av svenskarna att de har misstänkt att en person utgett sig för att vara någon annan för att få tillgång till information som de tillhandahåller.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094