23948sdkhjf

Julhandel för 75 miljarder

Jodå, det blir rekord i julhandeln igen. HUI research tror på en tillväxt i december på 5,0 procent. I pengar innebär det en omsättning på närmare 75 miljarder. Och vinnaren blir möbelbranschen.
− Om det under de senaste åren funnits tvivel om huruvida det ska bli rekord i julhandeln är nu frågan snarare hur mycket julhandeln kommer att växa. Förutsättningarna för konsumtion i december är goda och HUI tror på ett rekord i år igen, säger Lena Larsson , vd HUI research.

Idag på morgonen släppte HUI research sin julhandelsprognos. Bedömningsgrunderna är att det finns förutsättningar för en god jul, både för svensk detaljhandel och för svenska konsumenter med hushåll som är både köpstarka och optimistiska. Rekordhögt sparande, låg inflationoch fortsatt låg ränta bidrar.

Bedömningen blir därmed att tillväxten i december månad förväntas bli 5,0 procent.

Växlar upp

Detaljhandelsförsäljningen har växlat upp och ligger hittills i år (januari-september) på en tillväxt om 5,0 procent jämfört med samma period föregående år.

Detaljhandeln har inte uppvisat sådana tillväxttal sedan före finanskrisen och det tyder på att hushållen är trygga och svensk ekonomi stabil, konstaterar HUI research.

Psykologiska effekter

I vågskålen för pessimism ligger risken att konsumtionen påverkas negativt på grund av de psykologiska effekterna orsakade av politiska beslut och diskussioner, arbetstagarjulen som gynnar resande och inte minst de starka jämförelse-talen från förra året.

Men HUI research tror att de positiva effekterna kraftigt överväger och spår därmed ett rekordår igen.

Mer på sällanköp

I goda tider tenderar sällanköpsvaruhandeln att utvecklas bättre än dagligvaruhandeln, vilket är den trend som synts i år.

För årets julhandel är bedömningen att sällanköpsvaruhandelns tillväxt kommer att utvecklas starkare än dagligvaruhandelns. I årets julhandel väntas dagligvaruhandelns försäljning stiga med 3,0 procent medan sällanköpsvaruhandeln bedöms växa med 6,5 procent i löpande priser.

Trots svaga prisökningar i handeln som helhet blir det rekord även i volym.

Möbelhandeln årets vinnarbransch

2015 har utvecklats till möbelhandelns år. En gynnsam bostadsmarknad tillsammans med ett starkt renoveringsbehov och förnyelsebehov hos hushållen har bidragit till utvecklingen. Branschen får också en extra skjuts av ROT-avdragets kommande sänkning. Möbelhandeln är den bransch som har haft starkast utveckling hittills i år, med en tillväxt om 10,8 procent. Detta trots starka jämförelsetal från i fjol.

Bedömningen är att utvecklingen kommer att hålla i sig ett tag framöver. Prognosen för möbelhandelns julförsäljning skrivs till 8,0 procent. Denna prognos gör att möbelhandeln spås bli årets vinnare i julhandeln.

Foto: Siw Kejonen, från Indiskas julpressvisning
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078