23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Dagens Handel
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Så ska svenska matexporten öka

Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Tillväxtverket har tillsammans tagit fram ett förslag om hur Sveriges matexport och matturism kan öka. Det handlar om både produkter, kunnande och tjänster kopplade till jordbruks- och livsmedelssektorn.

Förslagen är samlade i en gemensam rapport som en input i regeringens arbete med livsmedelsstrategin i de delar som handlar om export.

Andelen exporterande företag inom livsmedelssektorn är betydligt lägre än inom övrig industri, konstateras i rapporten.

– Eftersom vi ser potential för ökad livsmedelsexport och ökad matturism har vi tagit fram det här gemensamma förslaget till regeringen med åtgärder som vi tror kan stimulera. Vi tre myndigheter vill också bidra till genomförande av förslagen redan nu, bland annat genom en förenklingsresa till företag runt om i landet, säger Jordbruksverkets generaldirektör

Leif Denneberg

och fortsätter:

– Vi kommer sedan ta fram en gemensam handlingsplan med konkreta förenklingsåtgärder för att ytterligare underlätta företagens tillväxt och export.

Unik svensk mat

Livsmedelsverkets generaldirektör

Stig Orustfjord

vill lyfta fram det unika med svensk mat:

– Vi har griskött utan resistenta bakterier, ägg utan salmonella och en livsmedelsbransch vars kännetecken är livsmedelssäkerhet. Svensk mat har unik kvalitet och det ska vi utnyttja i satsningen för ökad export och fler arbeten.

Ut i världen

Internationalisering är en viktig konkurrensfördel.

– Små och medelstora företag som också är vanliga inom livsmedelssektorn, blir allt mer internationaliserade, men det är fortfarande få som exporterar utanför Europa. Vi tror på internationalisering som en viktig konkurrensfördel för svenska företag och vill stötta företagen i deras arbete med detta, säger

Gunilla Nordlöf

, generaldirektör för Tillväxtverket.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047